Κινηματογραφος

Ο Μάθιου Μακόναχι είναι ο «προπονητής» της ιστορικής ομάδας Dallas Sting

Η ταινία θα ξεκινήσει γυρίσματα το προσεχές φθινόπωρο

Γιάννης Μπελεσιώτης
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάθιου Μακόναχι θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία αφιερωμένη στους Dallas Sting, την πρώτη οργανωμένη ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών στην ιστορία της Αμερικής.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τον τελευταίο πρωταγωνιστικό ρόλο του Μάθιου Μακόναχι. Ο 52χρονος αστέρας του Χόλιγουντ ήταν το επίκεντρο της πλοκής στην ταινία «The Gentlemen» του Γκάι Ρίτσι το 2019, το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές από το κοινό. Τρία χρόνια όμως ήταν πολλά για εκείνον όμως μακριά από τους κεντρικούς ρόλους και ήδη έγινε γνωστό, πως θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία για τους Dallas Sting, την πρώτη οργανωμένη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην Αμερική.

© IMDb / The Gentlemen

Σύμφωνα με πληροφορίες του γνωστού περιοδικού Deadline ο Μακόναχι θα ενσαρκώσει τον ρόλο του προπονητή ποδοσφαίρου Bill Kinder, ο οποίος οδήγησε την ποδοσφαιρική ομάδα σε πρώτο διεθνή αναγνωρισμένο τίτλο από τη FIFA εκπροσωπώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το ρόστερ αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από 19χρονες ή μικρότερες αθλήτριες, που δεν είχαν αγωνιστεί ξανά σε αυτό το επίπεδο και απέναντι τους βρήκαν γνωστές και καλά οργανωμένες γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου.

Οι Dallas Sting που άλλαξαν τον γυναικείο αθλητισμό

 Οι ΗΠΑ του 1984 δεν έχoυν καμία σχέση με αυτές του 2022. Ειδικότερα στο κομμάτι του αθλητισμού και των σπορ, υπήρχε ακόμα η πεποίθηση, πως οι γυναίκες ανήκουν στο σπίτι και επαγγελματίες αθλητές μπορούν να γίνουν μόνο οι άνδρες. Τη δεκαετία του ΄70 ήταν πολύ δύσκολο για τα σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα να βρουν γυναίκες, που θα απαρτίζουν τα ρόστερ τους. Δύο άνθρωποι από το Ντάλας του Τέξας δεν μπορούσαν να δεχτούν το τότε κοινωνικό στάτους και μαζί με την μεγάλη τους αγάπη για το ποδόσφαιρο, δημιούργησαν το 1973 την ομάδα Dallas Sting. Ο προπονητής ποδοσφαίρου Bill Kinder με τον επιχειρηματία Lamar Hunt έφτιαξαν από το μηδέν έναν σύλλογο, που θα μαζεύει μαθήτριες της περιοχής για να προπονηθούν και να αγωνιστούν στη τοπική λίγκα. Το όνομα από την άλλη δεν ήταν τυχαίο, καθώς οι παίκτριες επέλεξαν οι ίδιες σε ψηφοφορία για την επιλογή και απέτισαν έναν φόρο τιμής στην ομώνυμη ταινία με τους Robert Redford και Paul Newman, που έκανε μεγάλη θραύση εκείνη την περίοδο στους κινηματογράφους.

 Στα 70’s οι γνώσεις πάνω στο performance και τα analytics γύρω από τον γυναικείο αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, ήταν σχεδόν μηδαμινά. «Ανακαλύψαμε πως τα κορίτσια στην περιοχή ήθελα πολύ να αθληθούν και να δοκιμάσουν ένα σπορ με επαφές. Για πολλές από αυτές ήταν η πρώτη τους φορά και η ιδέα αγκαλιάστηκε από όλη την κοινότητα» ανέφερε ο Kinder σε παλαιότερη συνέντευξη. Οι υπεύθυνοι επικεντρώθηκαν στην ενδυνάμωση, την πειθαρχία και την καλή φυσική κατάσταση, στοιχεία που εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολο να τα συναντήσει κάποιος.

Ο Bill Kinder εκτός από τον πρώτο προπονητή, που αναλαμβάνει μία γυναικεία ομάδα στην Αμερική, έπρεπε να γίνει και ένας ψυχολόγος, ώστε να ακούει και να κατανοεί τις παίκτριες του. Η Deadline μάλιστα καταγράφει ότι «Για να σχηματιστεί η πρώτη μορφή της όμαδας πριν 40 χρόνια, ο Bill Kinder ζήτησε λεπτομερείς εξετάσεις από γυναικολόγους για να βεβαιωθεί ότι το ποδόσφαιρο και η προπόνηση δεν πρόκειται να βλάψουν το αναπαραγωγικό σύστημα των αθλητριών».

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τον Μάθιου Μακόναχι στον ρόλο του Bill Kinder και το πώς θα αποτυπώσει όλη αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Κάρι Σκόγκλαντ (The Falcon and the Winter Soldier, The Loudest Voice, The Handmaid’s Tale) και το σενάριο είναι από τις Λιζ Φλαχίβ και Κάρλι Μενς από τη σειρά Glow, που διαθέτει ένα πολύ παρόμοιο κόνσεπτ. Τα γυρίσματα θα λάβουν χώρα στη Νέα Ορλεάνη το προσεχές Φθινόπωρο.

Το θαύμα του 1984

Το 1984 πάρθηκε μία απόφαση σταθμός για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, διότι η FIFA αποφασίζει την πρώτη διοργάνωση τουρνουά για γυναικείες εθνικές ομάδες στην Κίνα. Οι ΗΠΑ επιλέγουν να στείλουν εκεί την ομάδα των Dallas Sting, η οποία είχε περάσει σε αναγνωρισημότητα τα όρια της πολιτείας. Η ομάδα μετρούσε 11 χρόνια ζωής και τα από το 1973 ώς το 1981 πέτυχε ένα ρεκόρ 400 νικών και μόλις 9 ηττών. Αυτό που ξεκίνησε δειλά και από το όνειρο δύο ανθρώπων, φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του αμέτρητα κορίτσια από τις ηλικίες των 11 μέχρι 19.

Στην Κίνα οι Sting αντιμετώπισαν εθνικές ομάδες, οι οποίες είχαν ήδη παράδοση στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Με νίκες απέναντι στην Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου επικράτησαν της Ιταλίας. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο σε αναγνωρισμένο τουρνουά από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο σε γυναίκες όσο και άνδρες.

Οι Dallas Sting συνεχίζουν να δουλεύουν στα προγράμματά τους νεαρές γυναίκες, που θέλουν να δοκιμάσουν μια καριέρα στο ποδόσφαιρο. Το 1991 και στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, που έλαβε χώρα στην Κίνα τροφοδότησαν την εθνική ομάδα με τις Κάρλα Όβερμπεκ και Τρέισι Λεόνε.

 Ο «προπονητής» Μάθιου Μακόναχι

Αυτός δεν θα είναι ο πρώτος ρόλος του Μακόναχι για τη θέση ενός προπόνητη. Για να εντοπίσουμε την προηγούμενη δουλειά του βέβαια, θα πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο 2006 και να αλλάξουμε για λίγο άθλημα. Λίγα χρόνια πριν το Dallas Byers Club, το οποίο έβαλε για τα καλά τον διάσημο ηθοποιό στα ραντάρ του περισσότερου κόσμου, ο Μακόναχι ήταν ο εκκεντρικός προπονητής Jack Lengyel για την ταινία We Are Marshall.

Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία, η οποία είχε σοκάρει τον κόσμο του αθλητισμού τη δεκαετία του ΄70. Η ομάδα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου Marshall της πόλης Χάτινγκτον από τη Δυτική Βιρτζινία, Thundering Herd, επιστρέφει αεροπορικώς στη βάση της από τη Βόρεια Καρολίνα μετά από αναμέτρηση με τους East Carolina Pirates. Το αεροπλάνο συνετρίβη στην προσπάθεια προσγείωσης, κόβοντας το νήμα της ζωής για το πλήρωμα και τα μέλη όλης της αποστολής. Μέχρι σήμερα είναι χωρίς αμφισβήτηση η μεγαλύτερη τραγωδία στα χρόνια του κολλεγιακού αθλητισμού στην Αμερική και έχει αφήσει πολλές πληγές στους ανθρώπους της κοινότητας, οι οποίοι τιμούν τους δικούς τους που έφυγαν κάθε χρόνο.

Η ταινία απεικονίζει την ανοικοδόμηση του προγράμματος αμερικάνικου ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου από το μηδέν και με το staff να προσπαθεί να ξεπεράσει την τεράστια τραγωδία. Ο Jack Lengyel ανέλαβε αυτή τη δύσκολη αποστολή και για να φτιάξει φτιάξει μία ομάδα από την αρχή, αναγκάστηκε να ρικρουτάρει αθλητές από τα αθλήματα του μπάσκετ και μπέιζμπολ. Μπορεί η ομάδα του κόουτς Lengyel να κατέγραψε κατά την παρουσία του ρεκόρ 9-33, όμως πέτυχε κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό. Ξαναέβαλε το άθλημα στην πληγωμένη καρδιά της κοινότητας. Για πολλούς το χτίσιμο του προγράμματος το 1971, οδήγησε τους Thundering Herd στους δύο εθνικούς τίτλους το 1992 και το 1996.

Ο Μάθιου Μακόναχι με αφορμή την επέτειο δέκα χρόνων της ταινίας είχε αναφέρει «Αυτή η ταινία περισσότερο από κάθε άλλη στην οποία έχω δουλέψει, είναι αυτή που είδα με τα ίδια μου τα μάτια, πόσο λυτρωτική μπορεί να γίνει η τέχνη για μεγάλο μέρος του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η σύνδεση μας με την πόλη Χάτινγκτον ήταν πολύ μεγάλη και μας συγκίνησε το πόσο σημαντικό ήταν γι΄αυτούς το We Are Marshall. Όλοι οι κάτοικοι είχαν κάποιον γνωστό ή συγγενή, που έχασε τη ζωή του εκείνη την ημέρα στο δυστύχημα και έτσι το δέσιμο με την ομάδα είναι τεράστιο».

Αν υπάρχει ένας ρόλος διαθέσιμος και ταιριαστός για τον Μακόναχι, τότε είναι σίγουρα αυτός του προπονητή Bill Kinder με τους Dallas Sting. Η ομάδα για την πιο γνωστή ποδοσφαιρική ιστορία της Αμερικής απέκτησε τον καλύτερο πρωταγωνιστή και το μόνο που μένει, είναι να την παρακολουθήσουμε στη μεγάλη οθόνη.