Κινηματογραφος

Σιμόν Βέιλ: Η νέα ταινία για τη ζωή μιας μεγάλης ευρωπαϊκής προσωπικότητας

Η Elsa Zylberstein θα πρωταγωνιστήσει στο «Σιμόν, το ταξίδι του αιώνα»

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιμόν Βέιλ
Σιμόν Βέιλ © Daniel SIMON/Gamma-Rapho via Getty Images

«Σιμόν, το ταξίδι του αιώνα»: Το biopic για τη ζωή της Γαλλίδας δικηγόρου και πολιτικού με πρωταγωνίστρια την Elsa Zylberstein.

«Σιμόν, το ταξίδι του αιώνα» είναι ο τίτλος της βιογραφικής ταινίας που αφηγείται τη συναρπαστική ζωή της Σιμόν Βέιλ. Η Βέιλ (1927-2017) ήταν Γαλλίδα νομικός, Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1979-1982). Επέζησε από το Άουσβιτς, στο οποίο έχασε μέλη της οικογένειάς της. Τον Νοέμβριο του 2008 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Οφείλει τη φήμη της κυρίως στον αγώνα που έδωσε για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία ―ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πικρές διαμάχες στις 17 Ιανουαρίου 1975― αλλά η δράση της υπήρξε πολύ ευρύτερη: επηρέασε τη νομοθεσία για τις φυλακισμένες γυναίκες, διευκόλυνε την πρόσβαση στην αντισύλληψη, συνέβαλε στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και εργάστηκε πάνω στο πρόβλημα των αγροτικών περιοχών που βρίσκονται μακριά από ιατρικά  κέντρα, τις λεγόμενες «ιατρικές ερήμους».

SIMONE LE VOYAGE DU SIÈCLE Bande Annonce (2022) Simone Veil, Biopic

Μέχρι το 1989 ήταν πρόεδρος του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών, ενώ για δύο χρόνια (1993-1995), συμμετείχε ξανά στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Εσωτερικών και ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικών υποθέσεων. Η ζωή και οι πρωτοβουλίες της Σιμόν Βέιλ έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την ευρωπαϊκή ζωή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επεισόδια του βίου της αναπαρίστανται στον κινηματογράφο: η ταινία «Ο νόμος: ο αγώνας μιας γυναίκας για όλες τις γυναίκες» του Christian Faure (2014) αφηγούνταν την τρομερή προσωπική πίεση που δέχτηκε η Βέιλ όταν προσπαθούσε να περάσει τον νόμο περί διακοπής της κύησης. Την υποδυόταν η Εμανουέλ Ντεβός. Αυτό το biopic που σκηνοθέτησε ο Olivier Dahan, που επιχείρησε, με καταστροφικά αποτελέσματα, να αφηγηθεί την ιστορία της Γκρέις Κέλι με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν. Ο Dahan έχει στο ενεργητικό του και το biopic της Εντίτ Πιαφ με τη Μαριόν Κοτιγιάρ. Σ’ αυτή τη βιογραφική ταινία, τη Σιμόν Βέιλ υποδύεται η Elsa Zylberstein και συμπρωταγωνιστούν ο σπουδαίος Βέλγος ηθοποιός Olivier Gourmet (τον έχουμε δει, μεταξύ άλλων, σε ταινίες των αδελφών Dardenne), η Élodie Bouchez, η Sylvie Testud και ο Philippe Lellouche. Η ταινία γυρίστηκε στο τέλος του 2019 αλλά θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο μετά από πολλές αναβολές εξαιτίας της πανδημίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ