Κινηματογραφος

Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπομπ Ράφελσον

Με ποιες ταινίες κατέκτησε το Χόλιγουντ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μπομπ Ράφελσον, ο Αμερικανός σκηνοθέτης των ταινιών «Five Easy Pieces» και «ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» πέθανε από καρκίνο.

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο Μπομπ Ράφελσον, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός. Αποτέλεσε βασικό εκπρόσωπο του κινήματος του Νέου Χόλιγουντ, το οποίο ξεκίνησε μετά τις αναταραχές της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ. Ο Μπομπ Ράφελσον πέθανε στο σπίτι του στο Άσπεν (Κολοράντο ΗΠΑ).

Η σύζυγός του, Γκαμπριέλ Ταουρέκ Ράφελσον, γνωστοποίησε ότι είχε καρκίνο στον πνεύμονα.

Ποιος ήταν ο Μπομπ Ράφελσον - Το road movie «Five Easy Pieces»

Ως σκηνοθέτης, ο Ράφελσον ήταν περισσότερο γνωστός για το «Five Easy Pieces», τη μελαγχολική road movie του 1970 για έναν κλασικό πιανίστα, τον οποίο υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος περιφρονεί την αστική ζωή για να περάσει στην Καλιφόρνια, δουλεύοντας στις πετρελαιοπηγές του αμερικανικού νότου.

Υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η ταινία ενσωμάτωσε το ήθος της εποχής κατά του κατεστημένου και εδραίωσε τη θέση του Τζακ Νίκολσον ως κορυφαίου ηθοποιού του Χόλιγουντ. Το Five Easy Pieces κατέκτησε δύο Όσκαρ το 1971: καλύτερης ταινίας και σεναρίου.

«Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» του Μπομπ Ράφελσον  - Ποιες άλλες ταινίες σκηνοθέτησε

Μεταξύ των πιο γνωστών ταινιών του ως σκηνοθέτη βρίσκονται αυτές που έγιναν μέσα από την εταιρεία παραγωγής του, τη Raybert/BBS Productions: Five Easy Pieces (1970) και The King of Marvin Gardens (1972), καθώς και μεταγενέστερες αναγνωρισμένες ταινίες όπως The Postman Always Rings Twice (1981) και Mountains of the Moon (1990). Άλλα φιλμ που παρήγαγε ως μέρος του BBS περιλαμβάνουν δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες της εποχής, το Easy Rider (1969) και το The Last Picture Show (1971).

Ο Ράφελσον ήταν επίσης υπεύθυνος για τη συνδημιουργία του ποπ συγκροτήματος και της τηλεοπτικής σειράς The Monkees μαζί με τον αείμνηστο Μπερτ Σνάιντερ, που του «χάρισε» ένα Έμμυ για την κωμική σειρά το 1967.

Η ταινία «Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» (1981) αποτελεί remake του εμβληματικού φιλμ του 1946 με πρωταγωνίστρια τη Lana Turner. Η χημεία ανάμεσα στον Τζακ Νίκολσον και την Τζέσικα Λανγκ ήταν εξαιρετική. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Το ερωτικό δράμα βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία του Μπομπ Ράφελσον

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης είχε τιμηθεί σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Άφησε το Χόλιγουντ πριν από δύο δεκαετίες για να επικεντρωθεί στο να μεγαλώσει τους δύο γιους του, τον Ίθαν και τον Χάρπερ, στο Άσπεν. Αυτός και η πρώτη του σύζυγος, Τόμπι Ράφελσον, είχαν επίσης δύο παιδιά, τον Πίτερ και την Τζούλι, που πέθανε το 1973 σε ηλικία 10 ετών.