Κινηματογραφος

Τι να δω σήμερα: «To Have and Have Not», πιο ρομαντικό κι από την εξωτική «Καζαμπλάνκα»

Το εκρηκτικό ντεμπούτο της Λορίν Μπακόλ

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «To Have and Have Not» του Χάουαρντ Χοκς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ και το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του βρήκαν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη, ευτυχώς για εμάς πάμπολες φορές, με την σημερινή μας επιλογή, ίσως την πιο αξιομνημόνευτη από αυτές, χωρίς να είναι ωστόσο το πιο αριστουργηματικό του βιβλίο. Σαν σήμερα 21 Ιουλίου, γεννιέται κοντά στο Σικάγο το 1889, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, η πολυτάραχη και περιπετειώδης ζωή του οποίου συχνά απεικονίζεται στα έργα του. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «To Have and Have Not», του Χάουαρντ Χοκς.

Στη Μαρτινίκα του 1940, ο Χάρι (Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ) είναι ένας Αμερικανός ψαράς, ο οποίος βοηθά παρα την αρχική του άρνηση, μέλη της Γαλλικής Αντίστασης, μεταφέροντας τους λαθραία στο νησί, ενώ ταυτόχρονα ερωτεύεται τη Σλιμ (Λορίν Μπακόλ), μια ασυμβίβαστη, περιπλανώμενη καλλονή.

Ακόμα πιο ρομαντικό και από την εξωτική «Καζαμπλάνκα», ένα περιπετειώδες φιλμ νουάρ, το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην οθόνη την υπέροχη Λορίν Μπακόλ και το ιστορικό ειδύλλιο, το οποίο κατέληξε σε γάμο, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Παρά το νεαρό της ηλικίας της Μπακόλ -ήταν μόνο δεκαεννέα ετών όταν γυρίστηκε η ταινία- ο Χάουαρντ Χοκς ο οποίος επηρέασε αρκετά το σενάριο, την ενίσχυσε πολύ παραπάνω από την ούτως ή άλλως φυσική σέξι βραχνάδα της, σε μια τολμηρή και ριψοκίνδυνη πρωταγωνίστρια και την παρουσίασε ως ισάξια του ήδη διάσημου και σκληρού Μπόγκαρντ, δίνοντας ένα εκρηκτικό και απόλυτα ερωτικό ζευγάρι.

Η ταινία «To Have and Have Not» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+ και Google Play Movies.

 

Η αφίσα της ταινίας «To Have and Have Not»

Η Σειρήνα της Μαρτινίκα (To Have and Have Not)
Η.Π.Α., 1944, Ασπρόμαυρη
Περιπέτεια / Κωμωδία / Φιλμ Νουάρ, 100’
Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Χοκς
Σενάριο: Έρνεστ Χέμινγουεϊ (μυθιστόρημα), Τζουλς Φέρθμαν, Γουίλιαμ Φόκνερ
Πρωταγωνιστούν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, Λορίν Μπακόλ, Γουόλτερ Μπρένναν