Κινηματογραφος

Στην τελική ευθεία για το 79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Θα προβληθούν 18 κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

79ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Οι ταινίες που θα δούμε από τις 31 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο πρόγραμμα προβολών κλασικών ταινιών της Μόστρα (31 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου), θα προβληθεί φέτος το «Θεώρημα» του Πιερπάολο Παζολίνι, που το 1968 προκάλεσε διαμάχη με το Βατικανό, καθώς και η όχι λιγότερο προκλητική στην εποχή της ταινία του Ζαν Εστάς «Μes petites amoureuses» (1974): μια άλλη ταινία του Εστάς, το «Η μαμά και η πόρνη», άνοιξε φέτος το φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, θα προβληθούν το «Τερέζα η κλέφτρα» του Κάρλο ντι Πάλμα (1973), το «Συμβόλαιο του σχεδιαστή» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ (1982), το «Βαθιές επιθυμίες των θεών» του Σοχέι Ιμαμούρα (1968), το «Μια κότα στον άνεμο» του Γιασουχίρο Όζου (1948), το «Σκακιστές» του Σατγιαγίτ Ρέι (1977), το «Πορεία στη Ρώμη» του Ντίνο Ρίζι (1962) και το «Τρελή επιθυμία» (1962) του Λουτσάνο Σάλτσε στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κατρίν Σπάακ που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Αν και σήμερα αυτή η σεξοκωμωδία του Σάλτσε φαίνεται εντελώς αθώα, το 1962 είχε κριθεί ακατάλληλη για ανηλίκους. Φέτος, κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου σκηνοθέτη από τη Ρώμη ο οποίος σκηνοθετούσε ταινίες για το ευρύ κοινό όπως «Οι ώρες του έρωτα» και «Το μαύρο πρόβατο».

Με τις κλασικές ταινίες το φεστιβάλ τιμά φέτος τη Μόνικα Βίτι, τον Βιτόριο Γκάσμαν και τον Ούγκο Τονιάτσι, ενώ φέρνει στο προσκήνιο μισοξεχασμένες δημιουργίες όπως το «Cavalcade» του Frank Lloyd, το «The Black Cat» του Edgar Ulmer, το «Canyon Passage» του Jacques Tourneur και την προτελευταία ταινία του Ζαν Ρενουάρ «Ο Δεκανέας Επινγκλέ» (1962).

Στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ ―που είναι το παλιότερο στον κόσμο― προεδρεύει φέτος η Τζούλιαν Μουρ. Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Οντρέ Ντιγουάν η οποία πέρυσι κέρδισε στο φεστιβάλ τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία «Το γεγονός», ο Ιταλός σκηνοθέτη Λεονάρντο ντι Κονστάντζο, ο Αργεντίνος σκηνοθέτη Μαριάνο Κον, ο Ισπανός Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, η Ιρανή ηθοποιός Λέιλα Χαταμί και ο συγγραφέας και σεναριογράφος Καζούο Ισιγκούρο. Ειδικά βραβεία θα απονεμηθούν στον Αμερικανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Πολ Στρέιντερ («American Gigolo», «Cat People», «The Comfort of Strangers») και στην Κατρίν Ντενέβ για το σύνολο του έργου τους. Στις 31 Αυγούστου αναμένονται στη Γαληνοτάτη τουλάχιστον 50.000 επαγγελματίες του κινηματογράφου και κινηματογραφόφιλοι.