Κινηματογραφος

Τι να δω σήμερα: «Ταξίδι στη Σελήνη» πολύ πριν την πρώτη προσελήνωση

Η πρώτη ταινία μυθοπλασίας στην ιστορία του κινηματογράφου

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την ταινία «Ταξίδι στη Σελήνη»

Τι Να Δω Σήμερα: «Le Voyage Dans la Lune» του Ζορζ Μελιές - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1969, ο Νηλ Άρμστρονγκ (όπως έχουμε ήδη συζητήσει μαζί, στον «Πρώτο Άνθρωπο»), γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπατάει στη Σελήνη. Πολύ νωρίτερα, το σινεμά είχε ήδη περιγράψει την φυσική τάση και ανάγκη του ανθρώπου να κοιτάει ψηλά και να εξερευνά το άγνωστο. Τόσο νωρίς όσο και η πρώτη ταινία που έγινε ποτέ. Δηλαδή, η πρώτη ταινία η οποία χρησιμοποίησε τεχνικές κοντινές σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα σινεμά και εκείνη που πρώτη είπε μια ιστορία μυθοπλασίας και δεν απεικόνιζε την καθημερινή ζωή του ανθρώπου στα τέλη του 18ου προς τις αρχές του 19ου αιώνα, με σκοπό τεκμηρίωσης και εξερεύνησης του νέου μέσου του κινηματογράφου ως εφεύρεση. Η ταινία αυτή σπρώχνει τα όρια και δημιουργεί νέες προοπτικές καθώς αποκαλύπτει τη χρήση του μέσου, για σκοπούς καλλιτεχνικούς. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ταξίδι στη Σελήνη» του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Ζορζ Μελιές.

George Méliès' A Trip to the Moon Official Trailer HD

Ο καθηγητής Barbenfouillis (Ζορζ Μελιές) προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι στη Σελήνη. Μια μικρή ομάδα από αυτούς συμφωνούν και το ταξίδι ξεκινά, με έναν πύραυλο ο οποίος προσγειώνεται ακριβώς στο μάτι του φεγγαριού. Εκεί θα εξερευνήσουν το άγνωστο και εχθρικό τοπίο, θα έρθουν αντιμέτωποι με τους αυτόχθονες και θα κατορθώσουν να δραπετεύσουν και να επιστρέψουν, με έναν ιθαγενή μαζί τους στη Γη, όπου το Παρίσι τους υποδέχεται ως ήρωες.

Τα λόγια είναι περιττά για τα δεκατέσσερα λεπτά, ενός από τα πιο σημαντικά φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο άνθρωπος του θεάτρου και μάγος, Γάλλος Ζορζ Μελιές, αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του νέου μέσου και δημιουργεί επί τόπου τις προδιαγραφές, με βάσει τις οποίες διαμορφώθηκε όλο το σινεμά, μετά από αυτόν. Μια πρωτοποριακή, επαναστατική χρήση του κινηματογράφου, με καλλιτεχνικές αναζητήσεις και κοινωνικό σχόλιο επάνω στην αποικιοκρατία. Η σκηνή της προσελήνωσης παραμένει φυσικά, το ορόσημο και το σημείο αναφοράς της απαρχής του σινεμά. Η πρώτη ταινία που διαχώρισε τη μυθοπλασία από τον κινηματογράφο της τεκμηρίωσης καθώς επίσης και πρόσθεσε στο σινεμά τη διάσταση της τέχνης, επιπλέον της επιστημονικής ανακάλυψης, όπως θεωρείτο ως τότε. Από εδώ ξεκινούν όλα, αγαπητές και αγαπητοί.

Η ταινία «Ταξίδι στη Σελήνη» είναι διαθέσιμη στο YouTube.

Η αφίσα της ταινίας «Ταξίδι στη Σελήνη»

Ταξίδι στη Σελήνη (Le Voyage Dans La Lune / A Trip to the Moon)
Γαλλία, 1902, Ασπρόμαυρη / Επιχρωματισμένη / Βουβή
Δράσης / Περιπέτεια / Επιστημονικής Φαντασίας, 14’
Σκηνοθεσία: Ζορζ Μελιές
Σενάριο: Ζορζ Μελιές, Ιούλιος Βερν (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Ζορζ Μελιές, Βικτόρ Αντρέ, Μπλουέτ Μπερνόν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ