Κινηματογραφος

«From Here to Eternity»: Το πιο θρυλικό φιλί στον κινηματογράφο

Μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές στην ιστορία του σινεμά

Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «From Here to Eternity» του Φρεντ Τσίνεμαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο, ως γνωστόν και σήμερα είναι η μέρα για να το αποδείξετε. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού γιορτάζεται σήμερα 6 Ιουλίου και κανονικά θα σας προτρέπαμε να πάρετε τους δρόμους και να φιλάτε αγνώστους, αν δεν διανύαμε το έκτο κύμα πανδημίας, στη χώρα μας. Ας φυλάξουμε για του χρόνου την ευχή και ας θυμηθούμε σήμερα ένα από τα πιο αξέχαστα φιλιά της μεγάλης οθόνης. Ίσως το πιο αξιομνημόνευτο φιλί στον κινηματογράφο και μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές στην ιστορία του σινεμά είναι χωρίς αμφιβολία, στηνεμβληματική σκηνή με τον θερμό εναγκαλισμό του Μπαρτ Λάνκαστερ και της Ντέμπορα Κερ, το θρυλικό τους φιλί, ανάμεσα στα χαβανέζικα κύματα. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι», του Φρεντ Τσίνεμαν.

Ο Ρόμπερτ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) είναι ένας στρατιώτης με μετάθεση σε στρατιωτική βάση στη Χαβάη το 1941, όπου αρνείται να αγωνιστεί στην πυγμαχία για λογαριασμό της μονάδας του, ύστερα από πιέσεις του διοικητή. Ο λοχίας Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ)συνάπτειπαράνομη σχέση με τη γυναίκα του διοικητή (Ντέμπορα Κερ), ενώ ο δεσμοφύλακας Φάτσο, κάνει τη ζωή δύσκολη στον φίλο του Ρόμπερτ, Άντζελο (Φρανκ Σινάτρα). Όλα θα ανατραπούν από τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ.

Μια κλασσική, χολιγουντιανή και εξαιρετικά δημοφιλής ταινία, βασισμένη στο λίγο πιο ωμό και τολμηρό, ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς του 1951, άντεξε στον χρόνο κυρίως λόγω της διάσημη και αλησμόνητη σκηνή του παθιασμένου φιλιού στην παραλία, αλλά και των στιβαρών ερμηνειών, των λαμπερών πρωταγωνιστών της.Ένα φιλί που σφράγισε και άφησε το αποτύπωμά του πιο βαθύ, από το σενάριο και την ιστορία, η οποία διατηρεί δυνατές στιγμές κυρίως στην αποτύπωση του εκφοβισμού, των προκαταλήψεων και της παθολογίας των κλειστών κοινοτήτων. Οκτώ Όσκαρ, από τις συνολικά δεκατρείς υποψηφιότητες.

Η ταινία «Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι» είναι διαθέσιμη στοApple TV+.

Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι / Από Εδώ ως την Αιωνιότητα(From Here to Eternity)

Η.Π.Α., 1953, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Ρομαντική / Πολεμική, 118’
Σκηνοθεσία: Φρεντ Τσίνεμαν
Σενάριο: Ντάνιελ Τάραντας, Τζέιμς Τζόουνς (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντέμπορα Κερ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ντόνα Ριντ, Φρανκ Σινάτρα