Κινηματογραφος

Ο Τομ Κρουζ είναι «Γεννημένος την 4η Ιουλίου»

Η συγγνώμη που δεν έδωσε ποτέ η Αμερική στο Βιετνάμ, επί της οθόνης

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τομ Κρουζ στην ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου».
Ο Τομ Κρουζ στην ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου».

Τι Να Δω Σήμερα: «Born on the Fourth of July» του Όλιβερ Στόουν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 4 Ιουλίου, γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», με παρελάσεις, πυροτεχνήματα και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η ημέρα αυτή συναντάται πυκνά στον αμερικανικό κυρίως κινηματογράφο, για τον συμβολισμό και την επιρροή στην εθνική συνείδηση των συχνά απογοητευμένων πολιτών, ενός κράτους οι πράξεις και οι αποφάσεις του οποίου έχουν σημαντικό αποτύπωμα, σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», του Όλιβερ Στόουν.

Born On The Fourth Of July Trailer 1989

Ο Ρον (Τομ Κρουζ) είναι ένας νεαρός ο οποίος θεωρεί καθήκον του και ευκαιρία να προσφέρει στην πατρίδα του, το να καταταγεί στους πεζοναύτες και να βρεθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου θα τραυματιστεί και θα επιστρέψει στο σπίτι του, σε καροτσάκι. Συντετριμμένος σωματικά και ψυχικά από την αποδοκιμασία των συμπολιτών του για τους βετεράνους και την εγκατάλειψη από τον κρατικό μηχανισμό, ο Ρον βρίσκει καταφύγιο στο ποτό, τα ναρκωτικά και τον πληρωμένο έρωτα. Σταδιακά θα γίνει μέλος μιας οργάνωσης κατά του πολέμου, θα κάνει δημόσιες δηλώσεις υπέρ του τερματισμού του και θα γράψει την αυτοβιογραφία του.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στην χιλιοειπωμένη ιστορία του πολέμου του Βιετνάμ, μέσα από την αυτοβιογραφία του βετεράνου Ρον Κόβιτς και μία από τις πιο αποκαλυπτικές ματιές πάνω στη διαταραχή μετατραυματικού στρες των βετεράνων πολέμου. Είτε είσαι φαν του Τομ Κρουζ είτε όχι, χωρίς αμφιβολία αυτή εδώ είναι μία από τις ταινίες που αποδεικνύει τη δύναμη των ερμηνευτικών ικανοτήτων του, σε μια εκρηκτική απόδοση ενός τραγικού ήρωα, ο οποίος αλλάζει γνώμη για έναν πόλεμο, παίρνοντας μαθήματα με τον πιο επώδυνο τρόπο και πληρώνοντας πολύ ακριβά το τίμημα, για την κατάκτηση αυτής της γνώσης. Η συγγνώμη που δεν έδωσε ποτέ η Αμερική στο Βιετνάμ, επί της οθόνης. Δύο Όσκαρ, εκ των οποίων το ένα για Καλύτερη Σκηνοθεσία.

Η αφίσα της ταινίας «Γεννημένος την 4η Ιουλίου».
Η αφίσα της ταινίας «Γεννημένος την 4η Ιουλίου».

Η ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+ και Google Play Movies.


Γεννημένος την 4η Ιουλίου (Born on the Fourth of July)
Η.Π.Α., 1989, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική / Πολεμική, 145’
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Σενάριο: Ρον Κόβιτς (βιβλίο), Όλιβερ Στόουν
Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Κίρα Σέντγουϊκ, Γουίλεμ Νταφόε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ