- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κριτική για την ταινία «Μαϊσάμπελ (Μaixabel)» του Ισιάρ Μπολέιν με τους Μπλάνκα Πορτίγιο, Λουίς Τοσάρ, Μπρούνο Σεβίγια
To 2000 o πολιτικός του σοσιαλιστικού κόμματος Χουάν Μαρία Χαουραγκί δολοφονείται από Βάσκους αυτονομιστές. Δέκα χρόνια αργότερα ένας από τους δράστες που έχει αναθεωρήσει στη φυλακή τη ζωή του και έχει αποκηρύξει την ένοπλη βία επιδιώκει να συναντηθεί με τη χήρα του Χαουραγκί, τη στωική και αποφασισμένη για όλα Μαϊσαμπέλ.
Σαν σε ένα τεντωμένο σκοινί μοιάζει να ακροβατεί η ταινία της φιλότιμης Ισιάρ Μπολέιν (δική της η υπέροχη «Ελιά») που θέλει να δραματοποιήσει πειστικά τα υπαρκτά γεγονότα που συνοδεύσουν τη δράση της ΕΤΑ, με βασικό εργαλείο της τη συγχώρεση και βάζοντας μια γυναίκα μοναδικού θάρρους και αυταπάρνησης στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η Μαϊσάμπελ της θαυμάσιας Μπλάνκα Πορτίγιο συνεισφέρει στο διάλογο για τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, με ρίσκο να χάσει τα πάντα: τους φίλους, την κόρη, τους συνεργάτες της, αφού πολλοί είναι εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τους αγώνες της στην προσπάθεια να δοθεί «συγχωροχάρτι» στους δολοφόνους του άντρα της. Η Μπολέιν έχει την αφηγηματική ζεστασιά για να ακουμπήσει με τρυφερότητα στους κεντρικούς χαρακτήρες της (δίπλα στην Μπλάνκα Πορτίγιο ο συνεπής Λουίς Τοσάρ δίνει ακόμα μια αψεγάδιαστη ερμηνεία) αποφεύγοντας την εύκολη συγκίνηση ή τους φτηνούς μελοδραματισμούς αν και ο πολιτικός σχολιασμός της είναι ημιτελής και κάπως παρωχημένος. Τρία βραβεία Γκόγια και εισπρακτική επιτυχία στην Ισπανία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Cristian Mungiu επιστρέφει με ένα ιδεολογικά φορτισμένο δράμα για την πολιτιστική μεταμφύτευση
Πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 25 Σεπτεμβρίου
Επιστροφή στο μέλλον και την επιστημονική φαντασία για τον Ρίντλεϊ Σκοτ
Μετά τον θάνατο του Τιμ Κάρι
Οι εξαρτήσεις άλλαξαν, η εξάρτηση και τα αδιέξοδα φαίνεται πως παραμένουν
Το έλεος μιας αλλόκοτα τρομακτικής εποχής που ανατέλλει
Η πλοκή μεταφέρεται στο 1977 βρίσκοντας το Χόλιγουντ σε μια εντελώς διαφορετική εποχή
Το Rocky Horror Picture Show, ως επιτομή της καλτ άποψης περί απευλευθέρωσης και ισότητας
Ποια ονόματα περιλαμβάνει η λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων
Διαφημιζόταν στην εφημερίδα Μακεδονία με το σλόγκαν «Πρωτοφανής Αμερικανισμός. Επισκεφθείτε το οικογενειακώς!»
Η πορεία του επηρεάστηκε από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2012
H Iνδή σταρ παραμένει στο καστ
Η ιστορία τριών αδελφών που το 1914 ίδρυσαν τη Maserati σε ένα μικρό γκαράζ της Μπολόνια
Η ταινία της χρονιάς μιλάει για την κόντρα των φανατισμών και το πώς η μέριμνα και η φροντίδα μπορούν να γίνουν δίκοπο μαχαίρι
Πρεμιέρα στις αίθουσες των ΗΠΑ, στις 23 Οκτωβρίου
Πρεμιέρα στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και του Τορόντο τον επόμενο μήνα
Το Χόλιγουντ ξαναγυρίζει στα 00s
Πέντε δημιουργοί του μicro μιλούν για το σπίτι, την ταυτότητα, τον τουρισμό, την παράδοση και τις ιστορίες που αξίζει να κοιτάξουμε πέρα από το προφανές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.