Κινηματογραφος

Ο John Williams αποχωρεί από τη δημιουργία soundtrack ταινιών μετά το «Indiana Jones 5»

Η δήλωσή του για τον Χάρισον Φορντ και οι θρυλικές μελωδίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
John Williams - Catherine Deneuve
John Williams - Catherine Deneuve © EPA / TIM LONG/HFPA and 63rd Golden Gl

John Williams: Ο συνθέτης - δημιουργός soundtrack ταινιών και η ανακοίνωση του τέλους-Η αναφορά στον Χάρισον Φορντ, η τελευταία ταινία και τα 70 χρόνια καριέρας

Ο John Williams προχώρησε σε μία δήλωση - ανακοίνωση που φαίνεται ότι δυσαρέστησε αρκετούς από τους θαυμαστές του και λάτρεις των soundtrack θρυλικών ταινιών που του χάρισαν 5 Όσκαρ και δεκάδες υποψηφιότητες σε μουσικά - κινηματογραφικά βραβεία. Μετά το «Indiana Jones 5», στο οποίο δουλεύει αυτήν την εποχή, πρόκειται να αποσυρθεί από τη δημιουργία μουσικών θεμάτων για τον κινηματογράφο. 

Ο 90χρονος John Williams αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι, μετά από 70 χρόνια σπουδαίας καριέρας, δεν θα παραμείνει αιωνίως στη σύνθεση μουσικών θεμάτων, κάνοντας παράλληλα γνωστή την πρόθεση του Harrison Ford να αποσυρθεί από την υποκριτική μετά και τη νέα του ταινία, κάτι που ο ίδιος ο ηθοποιός δεν έχει δηλώσει επίσημα μέχρι και σήμερα. «Αυτή τη στιγμή δουλεύω στο Indiana Jones 5, το οποίο ο Harisson Ford –ο οποίος είναι αρκετά νεότερος από εμένα– νομίζω έχει ανακοινώσει ότι θα είναι η τελευταία του ταινία. Λοιπόν, σκέφτηκα: Αν ο Harrison μπορεί να το κάνει, τότε ίσως μπορώ και εγώ. Δεν θέλω να με βλέπουν ότι αποκλείω κατηγορηματικά οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δεν μπορώ να παίξω τένις, αλλά μου αρέσει να μπορώ να πιστεύω ότι ίσως μια μέρα θα το κάνω».

John Williams: «Η μουσική μού έδωσε τη ζωή μου»

Ο John Williams, ο συνθέτης πίσω από τη θρυλική μουσική των Star Wars, αποκάλυψε ότι πλέον στη ζωή του δεν μπορεί να δεσμευτεί για να φέρει εις πέρας τόσο μεγάλα project και αποκάλυψε ότι θα ήθελε να περνά τον χρόνο του πολύ διαφορετικά. «Κάθε ταινία Star Wars απαιτεί δουλειά έξι μηνών». Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξή του είπε για τη μουσική: «Μου έδωσε την ικανότητα να αναπνέω, την ικανότητα να ζω και να καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περισσότερα στη φθαρτή ζωή. Χωρίς να είμαι θρησκευόμενος, κάτι που δεν είμαι ιδιαίτερα, υπάρχει μια πνευματική ζωή, μια καλλιτεχνική ζωή, ένα βασίλειο που είναι πάνω από τις καθημερινές πραγματικότητες. Η μουσική μπορεί να ανεβάσει τη σκέψη κάποιου στο επίπεδο της ποίησης. Μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο απαραίτητη ήταν η μουσική για την ανθρωπότητα. Πάντα μου αρέσει να υποθέτω ότι η μουσική είναι πιο παλιά από τη γλώσσα, ότι μάλλον χτυπούσαμε ντραμς και φυσούσαμε καλάμια πριν προλάβουμε να μιλήσουμε. Είναι λοιπόν ένα ουσιαστικό μέρος της ανθρωπιάς μας. Η μουσική μου έδωσε τη ζωή μου».

John Williams & Vienna Philharmonic – Williams: Imperial March (from “Star Wars”)

 

 

John Williams: Tα θρυλικά soundtracks ταινιών

Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του John Williams στη μεγάλη οθόνη είναι: το ET, το Jaws, το Star Wars, το Jurassic Park και το Superman.

John Williams - Flying Theme (E.T. the Extra-terrestial Soundtrack) [HQ]

Williams: Superman - Superman: Love Theme

Williams: Star Wars - Main Title

«Θα ήθελα πολύ να είμαι εδώ σε 100 χρόνια για να δω τι κάνουν οι άνθρωποι με την ταινία και τον ήχο, τα ακουστικά και οπτικά εφέ», κατέληξε ο Williams στη συνέντευξή του στο Associated Press. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ