Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Το γεγονός (L'Evénement)

Γυναικεία τόλμη και γοητεία

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 830
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Το γεγονός (L' Evƒnement)» του Οντρέ Ντιγουάν με τους Αναμαρία Βαρτολομέι, Κέισι Μότετ Κλάιν, Πιο Μαρμάι, Σαντρίν Μπονέρ, Ανά Μουγκλαλίς

Δεκαετία του 1960, στη μικρή γαλλική επαρχιακή πόλη Ανγκουλέμ. Η νεαρή Αν που ονειρεύεται σπουδές φιλολογίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Ο αγώνας της να «ξεπεράσει» όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη δοκιμασία αυτή, δυσκολεύει από το γεγονός ότι στη Γαλλία των 60s η άμβλωση δεν είναι μόνο κατακριτέα αλλά και παράνομη, οδηγώντας πολλές γυναίκες στη φυλακή.

Η ιστορία του αγώνα της Αν να ορίσει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί μετατρέπεται σε ένα αγωνιώδες, βραδυφλεγές κοινωνικό θρίλερ που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η νεαρή Γαλλίδα σκηνοθέτρια Οντρέ Ντιγουάν, μόλις στη δεύτερη ταινία της, βάζει την κάμερα στο χέρι και γίνεται στην κυριολεξία σκιά της ηρωίδας της. Είτε προετοιμάζεται για τη βραδινή έξοδο για χορό με τις κολλητές της, είτε προσπαθεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά της, είτε ψάχνει να βρει τον τρόπο διακοπής της ανεπιθύμητης κύησης, η νευρώδης αφήγηση της Ντιγουάν μας βάζει κυριολεκτικά δίπλα στην ηρωίδα της και μας κάνει να συμπάσχουμε μαζί της. Η Αν είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια (κοινωνικά, ψυχολογικά και νομικά) και παραμένει αμετακίνητη στη διεκδίκηση του δικαιώματός της να ορίζει το σώμα και τη ζωή της όπως η ίδια θέλει. Προτιμά να είναι ελεύθερη και όχι να ακολουθεί τους συντηρητικούς κανόνες του ιδρύματος στο οποίο είναι εσωτερική –οι άλλες κοπέλες τη θεωρούν «εύκολη» και της λένε να συμμαζευτεί επειδή δεν θέλουν να κολλήσουν εξαιτίας της αφροδισιακά νοσήματα– και έχει μάθει από τους φτωχούς γονείς της να είναι ανεξάρτητη και αξιοπρεπής. Το φιλμ αναδύει υποδειγματικά, δίχως νοσταλγική χροιά φυσικά, το κλίμα της εποχής. Στη Γαλλία των 60s οι ελευθερίες των γυναικών δεν είναι αυτονόητες, όπως σήμερα, αλλά βρίσκονται υπό διαρκή διαπραγμάτευση και ουκ ολίγες φορές οδηγούνται σε μια σκληρή ματαίωση. Η μεγάλη αξία της ταινίας σχετίζεται με τον επίκαιρο χαρακτήρα της, καθώς δίπλα στο ζήτημα της άμβλωσης μπορείτε να βάλετε όποιο σύγχρονο συμβολισμό επιθυμείτε. Το μετρημένο και γεμάτο φρεσκάδα σενάριο του «L’ Événement» αποτελεί διασκευή του ομότιτλου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Ανί Eρνό. Η ιστορία της αποδίδεται με μια πλοκή που επικεντρώνεται μεν στο παρελθόν αλλά η μοντέρνα οπτική της στρέφεται προς το μέλλον επιτυγχάνοντας την αίσθηση διαχρονικότητας που είχαμε συναντήσει στο σπουδαίο και βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» του Κριστιάν Μουντζίου, με το οποίο διατηρεί αισθητικές και ιδεολογικές ομοιότητες. Τρομερή η ερμηνεία της νεαρής Γαλλορουμάνας Αναμαρία Βαρτολομέι, δίνει σάρκα και οστά στην οδύσσεια μιας νεαρής γυναίκας που πάει κόντρα σε όλα μέχρι να βρει όχι μόνο το δίκιο της αλλά κυρίως την πραγματική της ταυτότητα. Το «Γεγονός» είναι μια ταινία για τη σημασία της ελευθερίας και μια ιστορία που σοκάρει με τη διαπίστωση πως πολλά στοιχεία από το παρελθόν ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση των δύο φύλων (αλλά και το θέμα της άμβλωσης που συζητιέται και τώρα σε κοινωνίες της Δύσης) δυστυχώς παραμένουν άλυτα ακόμη και σήμερα.