Κινηματογραφος

«Beau Travail»: ένα καθηλωτικό οπτικό μανιφέστο

Ξεκίνησε το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_beau_travail_claire_denis_1.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: «Beau Travail» της Κλερ Ντενί - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο διεξάγεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, καθώς επίσης και στην online πλατφόρμα του θεσμού, όπου διαθέσιμες θα είναι κάποιες επιλογές από το πλούσιο ομολογουμένως πρόγραμμα. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 15 Ιουνίου, με αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass, το διαγωνιστικό τμήμα φυσικά, αλλά και επιμέρους τμήματα που αξίζουν την προσοχή σας. Ξεχωρίζει το μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Τζορτζ Στίβενς, το μικρό αφιέρωμα στο Σατγιαζίτ Ρέι, η προβολή του «Γατόπαρδου» του Λουκίνο Βισκόντι από το τμήμα Μετά την Επανάσταση, καθώς και το καθιερωμένο τμήμα Αποκατεστημένες και Υπέροχες, όπου το κοινό μπορεί να απολαύσει αποκατεστημένη τη βωβή ταινία του Μπάστερ Κίτον, «Ο Θαλασσοπόρος».

12ο ΦΠΚΑ - 12th AAGFF | 26.05-15.06.2022 | Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Greek Film Archive

Από το τμήμα Με το Φακό των Γυναικών, σήμερα επιλέγουμε την ταινία «Οι Λεγεωνάριοι», της Κλερ Ντενί, η οποία μόλις βραβεύθηκε στις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ, καλεσμένης του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Ο Γκαλούπ (Ντενί Λαβάν) αρχειοθετεί τις αναμνήσεις του από την υπηρεσία του ως πειθαρχημένος αξιωματικός της Λεγεώνας των Ξένων, στον Κόλπο του Τζιμπουτί. Αυτές συμπεριλαμβάνουν κυρίως τον διοικητή του Φορεστιέ (Μισέλ Σουμπόρ) τον οποίο θαυμάζει και τον νεοσύλλεκτο Σεντέιν (Γκρεγκουάρ Κολέν), με τον οποίο δημιουργείται μια ιδιαίτερη σχέση.

Ο Γκαλούπ σε ρόλο αφηγητή, μας οδηγεί ανάμεσα στις αναμνήσεις του, μοναδικά και πλουσιοπάροχα κινηματογραφημένες ταυτόχρονα με την λιτότητα του τοπίου της ερήμου ή της γεωγραφίας του προσώπου του Ντενί Λαβάν, από την Ανιές Γκοντάρ. Ιδωμένη από με το βλέμμα της Κλερ Ντενί, μια ταινία με ένα εξ ολοκλήρου ανδρικό καστ και μια ανδρική υπόθεση εκδίκησης και τιμωρίας, μέσα σε ένα καθηλωτικό οπτικό μανιφέστο.

Η ταινία «Οι Λεγεωνάριοι» προβάλλεται απόψε στις 21.00, στην Αίθουσα Α, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Είναι διαθέσιμη στην online πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

Το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιείται από τις 26 Μάϊου έως τις 15 Ιουνίου.

avant-garde-festival.jpg

Οι Λεγεωνάριοι (Beau Travail)

  • Γαλλία, 1999, Έγχρωμη
  • Δράμα / Πολεμική, 93’
  • Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί
  • Σενάριο: Ζαν-Πολ Φαργκό, Κλερ Ντενί, Χέρμαν Μελβίλ (διασκευή από το Μπίλι Μπαντ, ναύτης)
  • Πρωταγωνιστούν: Ντενί Λαβάν, Μισέλ Σουμπόρ, Γκρεγκουάρ Κολέν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ