Κινηματογραφος

«Γουόλ Στριτ: Το χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει», οι οικονομίες όμως ναι

Ο Γκόρντον Γκέκκο είναι ακριβώς αυτό που δεν πάει καλά με τον κόσμο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
moneyneversleeps-1.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: “Wall Street: Money Never Sleeps” του Όλιβερ Στόουν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Τα γενέθλια του Γκόρντον Γκέκκο (6 Μαΐου) είναι κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν θα έπρεπε να γιορτάζεται. Κι όμως, αυτή η όμορφα κινηματογραφημένη, λιγότερο απειλητική και αγανακτισμένη από ότι απαιτεί αυτή εδώ η εποχή που ζούμε και  αργοπορημένη συνέχεια του «Γουόλ Στριτ», είναι μια ιστορία για την επαγγελματική φιλοδοξία και την εμπορική επιθετικότητα που ουσιαστικά εγείρει ένα βασικό ερώτημα. Πόσο έχει αλλάξει ο Γκόρντον Γκέκκο (και ό,τι αυτός εκπροσωπεί) είκοσι χρόνια μετά; Άλλη μια ταινία η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών (σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε). Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Γουόλ Στριτ: Το Χρήμα Ποτέ Δεν Πεθαίνει» του Όλιβερ Στόουν.

Wall Street: Money Never Sleeps | Official Trailer (HD) | 20th Century FOX

Ο Γκόρντον (Μάικλ Ντάγκλας) μετά την αποφυλάκισή του, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του ως συγγραφέα/καθηγητή/οικονομολόγο και γνωρίζει τον Τζέικ (Σάια ΛαΜπεφ), έναν φιλόδοξο νεαρό χρηματιστή, ο οποίος εκτός του ότι θέλει να παντρευτεί την κόρη του, Γουίνι (Κάρεϊ Μάλιγκαν), που έχει χρόνια να μιλήσει στον πατέρα της, είναι και ο τρόπος του Γκέκκο να ξαναγυρίσει στο παιχνίδι.

Το 1987 στο πρώτο «Γουόλ Στριτ», ο Γκόρντον Γκέκκο περηφανευόταν ότι το να είναι κανείς άπληστος, είναι καλό. Ήταν μια εποχή κατά την οποία οι οικονομικές εξελίξεις είχαν επιπτώσεις, όχι ακόμη τόσο ενοχοποιημένες όσο είναι σήμερα και δεν επηρέαζαν ακόμη με στυλ χιονοστιβάδας λόγω παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Οι ειδήσεις του οικονομικού ρεπορτάζ περιορίζονταν σε λίγες σελίδες στο τέλος της ύλης των εφημερίδων και ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων και ο Όλιβερ Στόουν προέβλεπαν τον κίνδυνο της ανηθικότητας των οικονομικών πρακτικών του επιχειρησιακού κόσμου.

Παρ’ όλη την ανηθικότητα, την απληστία και την αναισθησία, αυτός εδώ είναι ένας χαρακτήρας που έγινε πρότυπο επαγγελματικής φιλοδοξίας και συμπεριφοράς για χιλιάδες απόφοιτους οικονομικών σχολών και MBAers σε όλο τον πλανήτη, είναι ένας από τους πλέον ελκυστικούς και καλογραμμένους «κακούς» στην ιστορία του σινεμά και χάρισε το 1988 στον Μάικλ Ντάγκλας το δεύτερό του Όσκαρ. Η αλήθεια είναι πως ακριβώς επειδή υπάρχουν στην πραγματικότητα άνθρωποι σαν τον Γκέκκο, έχει γονατίσει η παγκόσμια οικονομία από κρίσεις σαν αυτή που μόλις τώρα πάει να ανακάμψει. Ο Γκόρντον Γκέκκο είναι ακριβώς αυτό που δεν πάει καλά με τον κόσμο. Τι υπέροχα γραμμένος χαρακτήρας αλήθεια.

moneyneversleeps.jpg

Η ταινία «Γουόλ Στριτ: Το Χρήμα Ποτέ Δεν Πεθαίνει» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+ και Google Play Movies.

Γουόλ Στριτ: Το Χρήμα Ποτέ Δεν Πεθαίνει (Wall Street: Money Never Sleeps)
Η.Π.Α., 2010, Έγχρωμη
Δράμα, 133’
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Σενάριο: Άλαν Λόεμπ, Στίβεν Σιφ
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Ντάγκλας, Σάια ΛαΜπεφ, Τζος Μπρόλιν, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Σούζαν Σάραντον, Φρανκ Λανγκέλα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ