Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Φανταστικά Ζώα: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ

Η βαλίτσα με τα μαγικά της Ρόουλινγκ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 823
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Φανταστικά Ζώα: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ» του Ντέιβιντ Γέιτς

Κριτική για την ταινία «Φανταστικά Ζώα: Τα μυστικά του Ντάμπλντορ» του Ντέιβιντ Γέιτς με τους Τζουντ Λο, Μαντς Μίκελσεν, Έντι Ρέντμεϊν, Έζρα Μίλερ κ.ά.

Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ ανακαλύπτει τα σκοτεινά σχέδια του πανίσχυρου μάγου Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, που στοχεύει να αποκτήσει τα ηνία του κόσμου των μάγων. Αδυνατώντας να τον αντιμετωπίσει μόνος του, θα ζητήσει τη βοήθεια του μαγοζωολόγου Νιουτ Σκαμάντερ, ο οποίος θα συγκεντρώσει μια γενναία ομάδα μάγων και θα ξεκινήσει μια παράτολμη περιπέτεια που απλώνεται σε πολλά διαφορετικά σημεία του χωροχρόνου.

Το τρίτο (από τα συνολικά πέντε) μέρος του νέου franchise μαγείας που εμπνεύστηκε η Τζέι Κέι Ρόουλινγκ μετά τον Χάρι Πότερ κινείται στα ασφαλή, γνώριμα πεδία των δύο προηγούμενων «Φανταστικών Ζώων», τα οποία διατηρούν εκλεκτικές συγγένειες με το σύμπαν του μικρού μάγου. Θυμίζουμε ότι τα «Φανταστικά Ζώα» έχουν την έννοια του πρίκουελ (ή καλύτερα ενός spin off) του Χάρι Πότερ. Χωρίς να φτάνουν τα ιλιγγιώδη ποσά των ταινιών του μικρού διοπτροφόρου μάγου (πάνω από 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια οι εισπράξεις από τα 8 φιλμ), τα δύο πρώτα φιλμ που είχαν ήρωα τον Νιουτ Σκαμάντερ («Τα φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» και «Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ») γνώρισαν σημαντική εμπορική επιτυχία με ένα σύνολο εισπράξεων που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο δολάρια, αποδεικνύοντας ότι το κοινό διψάει για θέαμα συνδυασμένο με περισσότερη κινηματογραφική μαγεία. Ο Ντέιβιντ Γέιτς, που είχε σκηνοθετήσει τα δύο πρώτα φιλμ του 2016 και του 2018 –αλλά και φιλμ του Χάρι Πότερ όπως το «Τάγμα του Φοίνικα» ή «Οι κλήροι του θανάτου»– συνεχίζει στο πόστο του ενισχύοντας τη δράση και τη φαντασία του προηγούμενου φιλμ που ουσιαστικά είχε αποστολή να μας συστήσει τους δύο εμβληματικούς αντιπάλους και εκπροσώπους του Καλού και του Κακού. Ο ταπεινός καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ του Τζουντ Λο θα αναγκαστεί να βγει από το κοστούμι της εσωστρέφειας και θα υποχρεωθεί να έρθει σε μετωπική με τον πανίσχυρο γητευτή της μάζας Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (ο χαρακτήρας του Μαντς Μίκελσεν έχει κάτι από Χίτλερ), προκειμένου να ξαναβρεί ο κόσμος, εκτός από την ειρήνη και τη χαμένη του ισορροπία, και ανθρωπιά. Το κωμικό μέρος του φιλμ έχει εξασφαλιστεί από την πιο ενισχυμένη παρουσία του όχι και τόσο γενναίου μαγκλ φούρναρη Τζέικομπ Κοβάλσκι (Νταν Φόγκλερ), που είχαμε γνωρίσει από την πρώτη κιόλας ταινία και ο οποίος όχι μόνο αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην επικίνδυνη αποστολή αλλά προχωρά το ειδύλλιό του με τη μάγισσα Κουίνι Γκόλντστιν (Άλισον Σούντολ). Οι φαν της σειράς θα ανταμειφθούν από τα νέα επίπεδα μαγείας που αποκτά πιο γερούς δεσμούς ένωσης με το χαριποτερικό σύμπαν και το Χόγκουαρντς. Η συνταγή νοσταλγίας, δράσης και χιούμορ λειτουργεί μια χαρά, παλιά και νέα ζώα έρχονται στο ίδιο απολαυστικό τερέν με θνητούς και μάγους, ενώ η τελική σκηνή αναμέτρησης υπενθυμίζει πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα στις δυνάμεις του σκότους.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Λο, Μαντς Μίκελσεν, Έντι Ρέντμεϊν, Έζρα Μίλερ, Νταν Φόγκλερ, Άλισον Σούντολ, Κάλουμ Τέρνερ, Τζέσικα Γουίλιαμς, Κάθριν Γουότερσον

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ