Κινηματογραφος

«Super Size Me» με έξτρα πατάτες και αναψυκτικό

Το ντοκιμαντέρ που άλλαξε τη γνώμη μας για το γρήγορο φαγητό

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Super Size Me» του Μόργκαν Σπέρλοκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σήμερα 7 Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η οποία είναι μια αφορμή για ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για θέματα υγείας που αφορούν όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν πολλά τέτοια θέματα που έχουν απασχολήσει τον κινηματογράφο, καθώς είναι πλήθος οι ταινίες και κυρίως τα ντοκιμαντέρ, που μπορούμε να ανατρέξουμε σε μια τέτοια ημέρα. Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά και σίγουρα ένα από τα πιο διεισδυτικά σε σχέση με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και των επιπτώσεων στην υγεία, είναι η επιλογή μας για σήμερα. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Super Size Me» του Μόργκαν Σπέρλοκ.

Προσπαθώντας να αποδείξει τις δραματικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την τεράστια επιρροή της βιομηχανίας του γρήγορου φαγητού στην κοινωνία και το άτομο, ο δημιουργός της ταινίας Μόργκαν Σπέρλοκ, κάνει το πείραμα να καταναλώσει για ένα μήνα, τρία γεύματα την ημέρα από τη γνωστή αλυσίδα ταχείας εστίασης ΜακΝτόναλντς. Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά.

Το ντοκιμαντέρ που έκανε τεράστια εντύπωση και ντόρο στο Sundance Festival αλλά και στις αίθουσες το 2004, προειδοποιώντας με το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα πως το φαστ φουντ σε καθημερινή βάση μπορεί να διαλύσει την υγεία και του πιο υγειούς ατόμου. Είναι αξιοπερίεργο πόσο ενδιαφέρουσα είναι μια ταινία τεκμηρίωσης η οποία πιστοποιεί μια γνώση η οποία είναι προφανής και ήδη ομαδική κατάκτηση, το αποτύπωμα της οποίας βρίσκεται εδώ και δεκαετίας στο συλλογικό ασυνείδητο. Κι όμως δεν μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις αυτό το καταγγελτικό ντοκιμαντέρ, με τον ίδιο τρόπο που ακριβώς που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως ΜακΝτόναλντς.

Η ταινία «Super Size Me» είναι διαθέσιμη εδώ.

Super Size Me
Η.Π.Α., 2004, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ, 100’
Σκηνοθεσία: Μόργκαν Σπέρλοκ
Σενάριο: Μόργκαν Σπέρλοκ