Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Η πόλη και η πόλη

Το ανοιχτό εβραϊκό τραύμα της Θεσσαλονίκης

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 822
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα

Κριτική για την ταινία «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα με τους Κανάκη, Βαρδαξόγλου, Παπούλια, Ξάφη, Παπανδρέου, Καραμπούλα κ.ά.

Η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης μέσα από έξι κεφάλαια και μια διαδρομή επτά δεκαετιών. 

Το αποσπασματικό υβριδικό (φιλμ τεκμηρίωσης, μυθοπλασίας αλλά και ιστορικό δοκίμιο) ντοκιμαντέρ των Πασσαλή - Τζουμέρκα δεν ακολουθεί την πεπατημένη αλλά ρισκάρει καλλιτεχνικά ανοίγοντας φτερά σε πιο απαιτητικά λημέρια. Με εικόνες ανεμελιάς από το παρελθόν (το πικ νικ της εβραϊκής οικογένειας στην εξοχή της Θεσσαλονίκης του 1931) που έρχονται σε αντίστιξη με στιγμιότυπα φρίκης  και χρονικά πισωγυρίσματα –τα καψόνια των ναζί στους Εβραίους στη σύγχρονη πλατεία Ελευθερίας–, το δίδυμο των δημιουργών επιχειρεί να δώσει την πολλαπλή ταυτότητα ενός χρόνιου τραύματος που αδυνατεί να κλείσει. Το φιλμ ευστοχεί στους περισσότερους στόχους του, καθώς πετυχαίνει να βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της avant garde δημιουργίας και του ιστορικού δοκιμίου που έχει καλλιτεχνική άποψη και ξεκάθαρη πολιτική θέση, χωρίς να γίνεται στιγμή δημαγωγικό ή να εκβιάζει το συναίσθημα.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ