Κινηματογραφος

«Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη»: ένα εξαιρετικό πολιτικό δράμα

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σκηνοθετεί σε ασπρόμαυρο

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη» του Τζορτζ Κλούνεϊ

Τι Να Δω Σήμερα: «Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη (Good Night, and Good Luck)» του Τζορτζ Κλούνεϊ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Άλλη μια πολυαγαπημένη μας ταινία, ως σημερινή επιλογή, από εκείνες που έφτασαν μέχρι την πηγή (των Όσκαρ) και δεν είδαν φως, παρά τις έξι υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Καλύτερης Ταινίας, το 2006. Τελευταία πρόταση σε αυτό το μίνι αφιέρωμά μας, πριν την τελετή της απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας, η οποία υπενθυμίζουμε πως μεταδίδεται από την Cosmote TV τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου, προς Δευτέρα. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη» του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Good Night, And Good Luck (2005) Official Trailer - George Clooney, David Strathairn Movie HD

Ο Έντουαρντ Μάροου (Ντέιβιντ Στράδερν) είναι ένας έγκριτος δημοσιογράφος και παρουσιαστής δύο επιτυχημένων εκπομπών του αμερικανικού δικτύου CBS το 1953. Η έρευνά του γύρω από την αδικαιολόγητη αποπομπή ενός πιλότου από το σώμα, τον οδηγεί σε πόλεμο με τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι και τις αυθαίρετες μεθόδους ανάκρισης και πολιτικής εξόντωσης κυβερνητικών υπαλλήλων, αλλά και ανθρώπων της τέχνης και στην παύση της εκπομπής του.

Ένα εξαιρετικό, σφιχτό, πολιτικό δράμα για μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην αμερικανική πολιτική ιστορία, στο οποίο μια μαχητική ομάδα δημοσιογράφων ξεσκεπάζει τον παντοδύναμο πολιτικό που παρουσιάζεται ως πατριώτης και που δρα δήθεν για το συμφέρον της χώρας του, ως ψεύτη, κάθαρμα και τρομοκράτη των πολιτών. Στον αντίποδα της ανελευθερίας του σήμερα, των fake news και της κατευθυνόμενης προπαγάνδας, απέναντι σε μια ρωσική πολεμική μηχανή που σκοτώνει δημοσιογράφους στο πεδίο της σύγκρουσης και την αλήθεια σε όλα τα άλλα μέτωπα, να μια ταινία η οποία υπαγορεύει ποια είναι η δουλειά του δημοσιογράφου, ποια η σημασία της και τί αποτύπωμα μπορεί να έχει όταν τελείται όπως είναι αναμενόμενο. Μια επίκαιρη δυστυχώς ευχή για όλους μας, καληνύχτα, και καλή τύχη.

«Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη (Good Night, and Good Luck)» του Τζορτζ Κλούνεϊ

Η ταινία «Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon. Είναι διαθέσιμη στο Mubi. 

Καληνύχτα, Και Καλή Τύχη. (Good Night, and Good Luck.)
Η.Π.Α., 2005, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Βιογραφική / Ιστορική, 93’
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ
Σενάριο: Τζορτζ Κλούνεϊ, Γκραντ Χέσλοου
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Στράδερν, Πατρίσια Κλάρκσον, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Φραν Λανγκέλα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ