Κινηματογραφος

Senna: Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τον θρύλο του Άιρτον Σένα

Η ιλιγγιώδης πορεία ενός παγκόσμιου πρωταθλητή προς την αιωνιότητα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Senna» του Ασίφ Καπάντια για τον Άιρτον Σένα ντα Σίλβα

Τι Να Δω Σήμερα: «Senna» του Ασίφ Καπάντια - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ανταγωνιστικός, μαχητικός και πρωταθλητής στο πνεύμα και την ψυχή ως το τέλος, σαν σήμερα 21 Μαρτίου γεννιέται το 1960 στο Σάο Πάολο, ο αδιαμφισβήτητα κορυφαίος πιλότος της Formula 1, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον πλανήτη κατά την διάρκεια της δεκαετίας που μεσουράνησε στις πίστες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δηλαδή 1984-1994, οπότε και κόπηκε απότομα η ιλιγγιώδης πορεία  του, η αναμφίβολη κυριαρχία του σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, αλλά και η τραγικά σύντομη ζωή του. Σήμερα βλέπουμε το ντοκιμαντέρ «Senna» του Ασίφ Καπάντια για τον αλησμόνητο Άιρτον Σένα ντα Σίλβα.

Senna - Official UK Trailer

Η πορεία του ειδώλου της Βραζιλίας και θρύλου του παγκόσμιου αθλητισμού Άιρτον Σένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπόταν και έκανε το άλμα από οδηγός και πρωταθλητής go-kart να μεταπηδήσει στο απαιτητικό πρωτάθλημα της F1. Η σύγκρουση με τον επίσης Παγκόσμιο Πρωταθλητή Αλέν Προστ, συναθλητή του στη φημισμένη ομάδα της McLaren και αργότερα αντίπαλό του. Μια αξιοπρεπής προσπάθεια για την ανατομία στην προσωπικότητα ενός υπεραθλητή του οποίου το πρωταρχικό κίνητρο ήταν αθλητικό. Ο Σένα αδιαφορούσε για την πολιτική της βαθμολογίας και έτρεχε για να κερδίσει, ίσως λίγο πιο ριψοκίνδυνα και με επισφαλή τρόπο, όπως έλεγαν τότε οι επικριτές του, σίγουρα με ρίσκο και με άγνοια κινδύνου αν θέλαμε να το θέσουμε πιο κομψά, η οποία ίσως προερχόταν από την αδικαιολόγητη πίστη του στον Θεό και την πεποίθηση πως ίσως κάτι θείο τον προστατεύει μέσα στις πίστες, όπως υπονοείται στο ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια.

Επιτυχημένο και συγκινητικό ντοκιμαντέρ με άπειρο τηλεοπτικό υλικό από αγώνες, συνεντεύξεις, εμφανίσεις του ίδιου του Σένα, του άσπονδου εχθρού του Αλέν Προστ, παραγόντων της ομάδας, του αθλήματος και των δημοσιογράφων της εποχής, μελών της οικογένειας, υλικό από προσωπικά και οικογενειακά αρχεία αλλά και το ανατριχιαστικό ντοκουμέντο της εσωτερικής κάμερας από την Williams Renault του άτυχου Βραζιλιάνου, κατά τη διάρκεια του μοιραίου ατυχήματος στην στροφή Ταμπουρέλο, στην πίστα της Ίμολα την 1η Μαΐου του 1994, όπου με την εξωφρενική ταχύτητα των 217 χλμ./ώρα διέλυσε τo μονοθέσιό του.

«Senna» του Ασίφ Καπάντια για τον Άιρτον Σένα ντα Σίλβα

Η ταινία «Senna» είναι διαθέσιμη στην Apple Tv+. 

Senna
Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α., 2010, Έγχρωμη
Ντοκιμαντέρ / Βιογραφική / Αθλητική, 106’
Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια
Σενάριο: Μάνις Πάντεϊ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ