Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Πάντα στο κόκκινο (Turning Red)

Συμφιλίωση με το τέρας μέσα μας

2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 818
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πάντα στο κόκκινο (Turning Red)» του Ντόμι Σι

Κριτική για την ταινία «Πάντα στο κόκκινο (Turning Red)» του Ντόμι Σι, με τις φωνές των Πέγκυ Μανωλά, Βίκυ Νικολαΐδου.

Η υπερπροστατευτική Μινγκ δεν φεύγει ποτέ από το πλευρό της 13χρονης κόρης της, η οποία κάποια στιγμή σε μια έκρηξη θυμού μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο κόκκινο πάντα!

Η ιδιοφυής εταιρεία της Pixar ξανακάνει το θαύμα της. Σε μια ταινία που διατηρεί εκλεκτικές συγγένειες με τα «Μυαλά που κουβαλάς» (χωρίς πάντως να φτάνει στα υψηλά επίπεδα εκείνου του φιλμ) ξεδιπλώνει μια γεμάτη χιούμορ και φαντασία περιπέτεια που γίνεται ένα απολαυστικό σχόλιο για τα βάσανα της προεφηβείας και τις εντάσεις των κοριτσιών με τις μητέρες τους. Ο γοητευτικός κόσμος του έργου παντρεύει την ασιατική παράδοση των ταινιών-τεράτων (το σχόλιο για τον «Γκοτζίλα» κυριαρχεί στη θαυμάσια σκηνή της συναυλίας) με την εμμονή της δυτικής κοινωνίας για την ψυχανάλυση, σχήμα που αξιοποιείται ιδανικά προκειμένου να μπει στο ίδιο κάδρο η δραματική αλληγορία με την καθαρόαιμη περιπέτεια. Ολοζώντανο και απειλητικό, το τεράστιο κόκκινο πάντα γίνεται το συμπληρωματικό alter ego της ηρωίδας σε μια γουστόζικη προσπάθεια συμφιλίωσης με το «τέρας που κρύβουμε» όλοι μέσα μας, χωρίς οι δημιουργοί να λησμονούν ούτε στιγμή ότι το υπέροχο animation τους (το οποίο μπολιάζουν με διασκεδαστικό χιούμορ διανθισμένο με παιδική αφέλεια) απευθύνεται κυρίως στο προεφηβικό κοινό.   

Σκηνοθεσία: Ντόμι Σι
Με τις φωνές των: Ρόζαλι Τσιανγκ, Σάντρα Ο και στα ελληνικά Πέγκυ Μανωλά, Βίκυ Νικολαΐδου

INFO
Πάντα στο κόκκινο
Πάντα στο κόκκινο (μεταγλωττισμένη) Turning Red (dubbed)
2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντόμι Σι
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βίκυ Νικολαίδου, Μαρία Ζερβού, Χρήστος Συριώτης, Βούλα Κώστα, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Χρήστος Πλαϊνης, Πέγκυ Μανόλα, Λυδία Τζανουδάκη, Εριέττα Σαούγκου, Μαρτίνα Δημοπούλου
  • χρονολογια: 2022
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου
10 ψυχεδελικές καλτ ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου

Ταινίες, κυρίως από το Νέο Κύμα —συχνά με πολλά «avant-garde» στοιχεία— που ξεχώρισαν για την εκκεντρική τους πλοκή και τις δυνατές τους εικόνες, αποκτώντας με τα χρόνια καλτ «status»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY