Κινηματογραφος

Ο μεγάλος δικτάτωρ: Ανατριχιαστικά επίκαιρη αντιπολεμική σάτιρα

Το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο μεγάλος δικτάτωρ (The Great Dictator)» του Τσάρλι Τσάπλιν
© 1940 - United Artists

Τι Να Δω Σήμερα: «Ο μεγάλος δικτάτωρ (The Great Dictator)» του Τσάρλι Τσάπλιν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Συνεχίζεται η ρωσική επέλαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας, καθώς μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ πολίτες συμμετέχουν στην αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων μετά από επίσημο κάλεσμα του Υπουργείου Άμυνας. Συγκλονιστικές εικόνες, ξεχασμένες εδώ και δεκαετίες επί ευρωπαϊκού εδάφους, καταγράφουν τα διεθνή μέσα, την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα της σύγκρουσης. Εικόνες που μόνο στις ταινίες βλέπαμε, μέχρι πριν δυο ημέρες. Με την πολυτέλεια της ψυχραιμίας, την οποία οι συνάνθρωποί μας μέσα στις εμπόλεμες ζώνες δυστυχώς δεν διαθέτουν, σήμερα βλέπουμε την αντιπολεμική ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.

«Ο μεγάλος δικτάτωρ (The Great Dictator)» του Τσάρλι Τσάπλιν

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ Χίνκελ (Τσάρλι Τσάπλιν) είναι παντοδύναμος στην φανταστική χώρα της Τομανίας και κάνει τα πάντα για να αναπτύξει τα επεκτατικά του σχέδια προς το γειτονικό κράτος. Ένας Εβραίος κουρέας (Τσάρλι Τσάπλιν) σώζει τη ζωή ενός αξιωματικού της αεροπορίας και είκοσι χρόνια μετά, λόγω της πλήρους ομοιότητάς του με τον δικτάτορα τον υποδύεται και βγάζει έναν συγκινητικό λόγο με ενωτικά μηνύματα ειρήνης και δημοκρατίας 

Ένα αθάνατο αριστούργημα αντιφασιστικής σάτιρας, δυστυχώς ανατριχιαστικά επίκαιρο, το οποίο ήταν και η πρώτη ομιλούσα ταινία του Τσάπλιν, παρόλο που η εποχή του βωβού κινηματογράφου είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τη δεκαετία του ’30 και το οποίο έκανε πρεμιέρα σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι δικτάτορες Χίτλερ και Μουσολίνι, δεν ήταν ακόμη καταχωρημένοι στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας και φυσικά η Αμερική δεν είχε εισέλθει ακόμη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου με ένα από τα πιο εμπνευστικά φινάλε του σινεμά, η οποία κρατά μία από τις πιο σπουδαίες θέσεις στο πάνθεον της κινηματογραφικής τέχνης.

Η ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από την Summer Classics. Είναι διαθέσιμη στο YouTube.

Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ( ΤΣΑΡΛΥ ΤΣΑΠΛΙΝ ΣΤΗΝ 1η ΜΕΓΆΛΟΥ ΜΉΚΟΣ ΤΑΙΝΊΑ ΤΟΥ )

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (The Great Dictator)
Η.Π.Α., 1940, Ασπρόμαυρη
Δράμα /Κωμωδία / Πολεμική, 125’
Σκηνοθεσία: Τσαρλι Τσάπλιν
Σενάριο: Τσαρλι Τσάπλιν
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όακι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ