Κινηματογραφος

Επαναστάτης Χωρίς Αιτία: το διαμάντι του Νίκολας Ρέι

Ο Τζέιμς Ντιν ως διαχρονικό σύμβολο των 50s

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Rebel Without a Cause» του Νίκολας Ρέι

Τι Να Δω Σήμερα: «Rebel Without a Cause» του Νίκολας Ρέι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Προσωποποίηση των επαναστατικών 50s, διαχρονικό σύμβολο του Χόλιγουντ και αντικείμενο λατρείας σε όλον τον κόσμο, ο εξαιρετικά ταλαντούχος Τζέιμς Μπάιρον Ντιν γεννιέται σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου του 1931 στην Ιντιάνα. Στις τρεις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε στην τραγικά σύντομη καριέρα και ζωή του, πρόλαβε να γίνει ένα σπουδαίο κινηματογραφικό είδωλο, η λάμψη του οποίου φθάνει ατόφια ως το σήμερα. Σήμερα βλέπουμε την εμβληματική ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» του Νίκολας Ρέι.

Rebel Without a Cause - Trailer

Ο Τζιμ (Τζέιμς Ντιν) είναι ένας μπερδεμένος έφηβος με τάσεις παραβατικότητας, ο οποίος αντιμετωπίζει τη νωχελικότητα της οικογένειάς του και τη δυσφορία που του προκαλεί η μεσοαστική ζωή, η οποία είναι γεμάτη αναγκαστική αγάπη και διπλά μηνύματα.

Αντιπροσωπεύοντας επακριβώς τα προβλήματα των νέων της εποχής του, έτσι όπως τα κινηματογράφησε ο σπουδαίος Νίκολας Ρέι, όπως η αγωνιώδης αναζήτηση της αλήθειας, η πλήρης αποξένωση και το τραγικό αδιέξοδο των απομόνωσης, ο Τζέιμς Ντιν ενσάρκωσε την απεικόνιση μιας τρυφερής, ευάλωτης και σε σύγχυση γενιάς, η οποία ματαίως αναζητούσε αξίες και πρότυπα από την χρεωκοπημένη προηγούμενη. Μια κλασική ταινία για την απογοήτευση του νέου ατόμου από τους θεσμούς και από την ανικανότητά των συνανθρώπων του για υγιή αντιπαράθεση πάνω στα ήθη της εποχής που αλλάζουν διαρκώς και για την διέξοδο προς μια επιπόλαιη και ανεύθυνη συμπεριφορά.

Επαναστάτης χωρίς αιτία

Η ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» είναι διαθέσιμη στα iTunes και Google Play Movies.


Επαναστάτης Χωρίς Αιτία (Rebel Without a Cause)
Η.Π.Α., 1955, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία / Βιογραφική, 111’
Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρέι
Σενάριο: Νίκολας Ρέι, Στιούαρτ Στερν, Ίρβινγκ Σούλμαν
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Ντιν, Νάταλι Γουντ, Σαλ Μινέο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ