Κινηματογραφος

Στραμπούλιξε τον εγκέφαλό σου στη «Χαμένη Λεωφόρο»

Χρόνια πολλά, Ντέιβιντ Λιντς

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Χαμένη Λεωφόρος (Lost Highway)» του Ντέιβιντ Λιντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Έχουμε ήδη αφιερώσει χρόνο και χώρο επανειλημμένα στη στήλη αυτή, φιλοξενώντας τις μοναδικές δημιουργίες του, όπως το «Mulholland Drive», o «Άνθρωπος Ελέφαντας» και το «Twin Peaks». Πώς να μην το κάνουμε ξανά όμως μια τέτοια ημέρα; Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου, γεννιέται σε μια μικρή πόλη της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1946, ο σκηνοθέτης των ονείρων μας. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Χαμένη Λεωφόρος» του Ντέιβιντ Λιντς.

Ο Φρεντ (Μπιλ Πούλμαν) και η Ρενέ (Πατρίσια Αρκέτ) είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι, στο σπίτι των οποίων καταφθάνουν βιντεοταινίες με περιεχόμενο από τον προσωπικό τους χώρο. Μια από αυτές δείχνει τον Φρεντ πάνω από το πτώμα της Ρενέ και σύντομα ο Μπιλ καταλήγει στη φυλακή για φόνο, όπου μια μέρα μυστηριωδώς οι φύλακες θα ανακαλύψουν πως τη θέση του έχει πάρει ο νεαρός Πιτ, ένας μηχανικός αυτοκινήτων, ενώ η Ρενέ τώρα είναι η Άλις, γκόμενα του επικίνδυνου γκάνγκστερ Έντι.

Ένα θρίλερ μυστηρίου για την ένταση και τον ίλιγγο της ζήλειας και της προδοσίας; Άλλη μια ταινία από τον μάστερ της σουρεαλιστικής ονειρικής μαγείας, η οποία όσο προχωρά σχεδόν απαιτεί από τον θεατή να την εξηγήσει, με τον κίνδυνο να στραμπουλίξει τον εγκέφαλό του στην προσπάθεια. Μια δυνατή κινηματογραφική εμπειρία και άλλο ένα φιλμ για την λίστα σου με τα κορυφαία mindfucks (ίσως πρέπει να γίνει κάποιο αφιέρωμα εδώ) από τον σχεδιαστή των ονείρων Ντέιβιντ Λιντς, με τον μανιώδη ρυθμό και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στιλ αφήγησης της μεγάλης οθόνης.

Η ταινία «Χαμένη Λεωφόρος» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την AMA Films. Είναι διαθέσιμη στο Mubi.

Χαμένη Λεωφόρος (Lost Highway)
Η.Π.Α., 1997, Έγχρωμη
Μυστηρίου / Θρίλερ, 144’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς, Μπάρι Γκίφορντ
Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Πούλμαν, Πατρίσια Αρκέτ, Ρόμπερτ Μπλέικ