Κινηματογραφος

Αντίστροφη μέτρηση για το «Interstellar»

Το νέο trailer, το viral site και μερικές αποκαλύψεις (video)

Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ανθρώπινο γένος γεννήθηκε στη Γη αλλά δεν προορίζεται να πεθάνει σε αυτή. Πάνω σε αυτή την πρόταση-μότο, το ένατο φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν βρίσκεται πλέον σε τροχιά εξόδου στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Μάθιου Μακόναχι, ο Μάικλ Κέιν και η Αν Χάθαγουεϊ ξεχωρίζουν στο ρόστερ των διάσημων ηθοποιών. Η επισιτιστική κρίση που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας, είναι η σεναριακή αφορμή με την οποία ο 44χρονος βρετανός σκηνοθέτης επιχειρεί να θέσει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Ποιοι είμαστε, τι υπάρχει στο σύμπαν, μέχρι πού μπορεί να φθάσει το ανθρώπινο είδος.

n 

«Θα είναι μία ταινία που θα μας φτάσει στο τελευταίο σύνορο της επιστημονικής μας κατανόησης για τα διαγαλαξιακά ταξίδια» δηλώνουν τα στούντιο Paramount Pictures και Warner Bros. για το «Interstellar», που θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

n

Πού ανήκει η αρχική ιδέα; Αρχικά, τριβέλιζε το μυαλό του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Συνεπαρμένος από τις διατυπώσεις του φυσικού Κιπ Σ. Θορν για διαστημικές διόδους που επιτρέπουν τα ταξίδια στο χρόνο, είχε προτείνει το 2006 στον Τζόναθαν Νόλαν να επιμεληθεί το σενάριο της ταινίας. Μέχρι το 2013 τα σχέδια παρέμεναν στο συρτάρι και έπειτα από μια συμφωνία κυρίων με τα στούντιο παραγωγής, ο Κρίστοφερ Νόλαν αποφάσισε να ξαναγράψει μαζί με τον αδερφό του το σενάριο και να αναλάβει τη μεταφορά του στο σινεμά. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε και ο Κιπ Σ. Θορν προσφέροντας τις απαραίτητες επιστημονικές διορθώσεις.

n

Τα γυρίσματα του «Interstellar» έλαβαν χώρα με χρονολογική σειρά στον Καναδά, την Ισλανδία και το Λος Άντζελες. To σάουντρακ της ταινίας έχει αναλάβει ο γερμανός συνθέτης Χανς Ζίμερ, σταθερός συνεργάτης του Νόλαν, γνωστός για τη μουσική του προσφορά σε πλειάδα χολιγουντιανών παραγωγών. Αν σας λένε κάτι τα Όσκαρ, πήρε ένα για τον «Βασιλιά των Λιονταριών». Τα οπτικά εφέ έχει αναλάβει η ομάδα «Double Negative», τα επιτεύγματα της οποίας μπορεί να τσεκάρει κάποιος στο «Inception».

Σκηνοθετικά τρικ; Στα γυρίσματα του «Interstellar», ο Νόλαν τοποθέτησε μια αγαπημένη Imax κάμερα, που κοστίζει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δολάρια, στη μύτη ενός αεροσκάφους.

Για τις ανάγκες προώθησης της ταινίας, ο Κρίστοφερ Νόλαν και ο Μάθιου Μακόναχι εμφανίστηκαν στη φετινή Comic-Con προκαλώντας τον κακό τον χαμό. Αφού προβλήθηκε σε αποκλειστικότητα το νέο τρέιλερ της ταινίας, οι δύο άνδρες μίλησαν για τη συνεργασία και την ταυτότητα του «Interstellar». «Πρόκειται με διαφορά για την πιο φιλόδοξη ταινία που έχει γυρίσει ποτέ ο Κρίστοφερ Νόλαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόναχι.

«Το φιλμ μιλά για τους ανθρώπους και τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος. Αυτό που ανακαλύψαμε εμείς κι αυτό που άλλοι σκηνοθέτες ανακάλυψαν πριν από εμάς, είναι πως όσο μακριά κι αν πας στο σύμπαν, ανακαλύπτεις ότι στο κέντρο του βρίσκεται ο άνθρωπος» σχολίασε ο Νόλαν.

n

Στον απόηχο των αποκαλύψεων, ανέβηκε στον ιστό η διαδραστική σελίδα της φιλόδοξης ταινίας. Όσοι «καμένοι», μπορούν να προσέλθουν και να εξερευνήσουν τον κρυπτογραφικό της χαρακτήρα.

«Rage, rage against the dying of the light». Με αυτό τον στίχο, από το ποίημα του Ντίλαν Τόμας «Do not go gentle into that good night», να εκστομίζεται από τον Μάικλ Κέιν στο καινούργιο τρέιλερ, η τρίχα σηκώνεται, η αγωνία κορυφώνεται και οι μέρες για την πρεμιέρα μετρούν αντίστροφα. Οι συγκρίσεις με το «2001: Η οδύσσεια του διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, έχουν ήδη αρχίσει. Ύβρις ή όχι; Όταν τα φώτα σβήσουν στο σινεμά, θα μάθουμε.

n

n

n