Κινηματογραφος

Φιλιά και Σφαίρες: Όχι και τόσο τυπικά χριστουγεννιάτικη ταινία

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. σε μια έξυπνη ταινία με ζωντάνια και μπόλικο χιούμορ

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Φιλιά και Σφαίρες (Kiss Kiss Bang Bang)» του Σέιν Μπλακ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Ευρηματική, αστεία και πρωτότυπη είναι η σημερινή επιλογή ταινίας. Μια επιλογή όχι και τόσο προφανή και δημοφιλής, ωστόσο είναι ακριβώς ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού που εννοούσαμε όταν στην αρχή του αφιερώματος γράψαμε πως θα παρουσιάσουμε χριστουγεννιάτικες ταινίες με την ευρεία έννοια. Αν σας έχει ξεφύγει αξίζει τον κόπο να της δώσετε μια ευκαιρία κι αν την γνωρίζετε ήδη, σίγουρα χαρήκατε που σας τη θυμίσαμε. Μία όχι και τόσο τυπικά Christmassy, αλλά εντελώς πάνω στα γούστα μας χριστουγεννιάτικη ταινία. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Φιλιά και Σφαίρες» του Σέιν Μπλακ.

Βαλ Κίλμερ και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. © 2005 Warner Bros. Ent. All rights reserved.

Ο Χάρι (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.) είναι ένας κλεφτρόνι που ασχολείται με μικροκλοπές στη Νέα Υόρκη, όταν στην προσπάθεια να ξεφύγει από τη σύλληψη, κερδίζει μια οντισιόν για ταινία στο Λος Άντζελες. Εκεί θα συμφωνήσει να πάρει μαθήματα ντεντέκτιβ από τον Πέρι (Βαλ Κίλμερ) έναν αληθινό γκέι ντεντέκτιβ και θα συναντήσει ξανά το κορίτσι των ονείρων του, τη Χάρμονι (Μισέλ Μόναγκαν), την οποία είχε ερωτευθεί από παιδί στην μακρινή και χιονισμένη Ιντιάνα. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο του θανάτου της αδερφής της Χάρμονι. Α και όλα αυτά εκτυλίσσονται μέσα σε πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ζαλιστήκατε; 

Η Μισέλ Μόναγκαν στο «Φιλιά και Σφαίρες (Kiss Kiss Bang Bang)» // Photo by John Bramley - © 2004 Warner Bros. All rights reserved

Μια θαρραλέα, μα αδικημένη κωμωδία μυστηρίου με μοναδικό στιλ, η οποία δεν είχε την αναγνώριση που της άξιζε κυρίως λόγω του σύνθετου, ωστόσο εφευρετικού σεναρίου της. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. υπηρετεί την ταινία και ως αφηγητής, με έναν πρωτότυπο τρόπο παιχνιδίσματος, απευθυνόμενος προς το κοινό, σε μια ιστορία η οποία από τον τίτλο ακόμα κλείνει το μάτι στην Πολίν Κέιλ και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Μια έξυπνη ταινία με σπίθα, ζωντάνια και μπόλικο χιούμορ στους διαλόγους, για σβέλτους και απαιτητικούς θεατές. Ίσως λίγο παραπάνω επεξηγηματική από όσο χρειάζεται σε κάποια σημεία. Κατά άλλα άχαστο για τα Χριστούγεννα.

Η ταινία «Φιλιά και Σφαίρες» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.


Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Βαλ Κίλμερ Φιλιά και Σφαίρες (Kiss Kiss Bang Bang)
Η.Π.Α., 2005, Έγχρωμη
Κωμωδία / Εγκλήματος / Μυστηρίου, 103’
Σκηνοθεσία: Σέιν Μπλακ
Σενάριο: Σέιν Μπλακ, Μπρετ Χάλιντεϊ (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Βαλ Κίλμερ, Μισέλ Μόναγκαν, Σάνιν Σόσαμον