Κινηματογραφος

«Ο Μπάτμαν Επιστρέφει» ακόμη πιο σκοτεινός στο ζοφερό Γκόθαμ

Η Μισέλ Φάιφερ είναι η απόλυτη Catwoman

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (Batman Returns)» του Τιμ Μπάρτον

Τι Να Δω Σήμερα: «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (Batman Returns)» του Τιμ Μπάρτον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με τη σειρά των ταινιών του Μπάτμαν, είχαμε υποσχεθεί πως θα επανέλθουμε, με αφορμή την ατέλειωτη συζήτηση γύρω από το ποιος θεωρείται ο καλύτερος Τζόκερ. Ίσως αυτή η συζήτηση να χωράει αρκετές δικαιολογημένες διαφωνίες, καθώς τόσες αξιοσημείωτες ερμηνείες έρχονται στο μυαλό με αφορμή αυτό τον ρόλο. Η συζήτηση ωστόσο που δεν χωράει καμία απολύτως διαφωνία, είναι αυτή για το ποια θεωρείται η καλύτερη Catwoman. Τρία χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα, ένας από τους δημιουργούς στον οποίο έχουμε σοβαρή αδυναμία (γιατί να το κρύψουμε) επιστρέφει και μαζί του επιστρέφει κι ο αγαπημένος μας υπερήρωας, στην πιο χριστουγεννιάτικη βερσιόν του, μια αγαπημένη περίοδος του σκηνοθέτη, όπως όλα δείχνουν. Σήμερα βλέπουμε μια χριστουγεννιάτικη ταινία δράσης και φαντασίας, σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει» του Τιμ Μπάρτον.

Στο ψυχρό και χριστουγεννιάτικο, απόκοσμο Γκόθαμ, ο Μπάτμαν (Μάικλ Κίτον) καλείται να αντιμετωπίσει έναν νέο εχθρό, τον παραμορφωμένο Πιγκουίνο (Ντάνι Ντε Βίτο) ο οποίος δρα με τη βοήθεια του σατανικού μεγιστάνα Μαξ Σρεκ (Κρίστοφερ Γουόκεν), ενώ μια επίσης νέα αντίπαλος ανασταίνεται από τα σοκάκια της πόλης, ζητώντας εκδίκηση.

Επιστροφή στο γνωστό μουντό νυχτερινό αστικό τοπίο του ολοσκότεινου Γκόθαμ Σίτι ως ένας ακόμη πιο ζοφερός τόπος παραδομένος στο έγκλημα και την ατιμωρησία σε σχέση με την πρώτη ταινία. Η καλύτερη από τα Batman movies στην προ Νόλαν εποχή τουλάχιστον, η πιο ενδιαφέρουσα από τις δύο ταινίες του Μπάρτον και η ταινία που μας έδωσε τη θρυλική Catwoman που ήταν, είναι και για πάντα θα είναι η καλλονή Μισέλ Φάιφερ. Εχθρός και αντικείμενο του πόθου μαζί για τον άνθρωπο νυχτερίδα, το στερεότυπο του επικίνδυνου θηλυκού το οποίο οφείλει να δαμαστεί/κατακτηθεί από τον άνδρα πρωταγωνιστή ή να πεθάνει, ταιριάζει απόλυτα και ενισχύει τους νουάρ τόνους που επιβάλει ο Μπάρτον στον ακόμη πιο σκοτεινό ήρωά του.

Η ταινία «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει» είναι διαθέσιμη στα iTunes και Cosmote TV Movies Club.

Ο Μπάτμαν Επιστρέφει (Batman Returns)
Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο 1992, Έγχρωμη
Δράσης / Εγκλήματος / Φαντασίας, 126’
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον
Σενάριο: Μπομπ Κέιν, Σαμ Χαμ, Ντάνιελ Γουότερς
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Κίτον, Μισέλ Φάιφερ, Ντάνι Ντε Βίτο, Κρίστοφερ Γουόκεν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ