Κινηματογραφος

Η ατελείωτη προκαταρκτική διέγερση του «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στέλνει τον Τομ Κρουζ και τη Νικόλ Κίντμαν σε μια ακραία ερωτική και ταυτόχρονα επικίνδυνη περιπλάνηση

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "Eyes Wide Shut" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Τι Να Δω Σήμερα: "Eyes Wide Shut" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ίσως να μην είναι η πρώτη ταινία που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι χριστουγεννιάτικες ταινίες, ωστόσο εκτυλίσσεται ολόκληρη κατά την εορταστική περίοδο και δεν θα βρεις πλάνο σε εσωτερικό χώρο χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο και ντεκόρ. Με ένα θαυμάσιο θρίλερ μυστηρίου το οποίο συμβαίνει να είναι και το κύκνειο άσμα ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών, συνεχίζεται το αφιέρωμα στις χριστουγεννιάτικες ταινίες, πάντα όπως έχουμε αναφέρει ξανά, με την ευρεία έννοια του όρου. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Τι Να Δω Σήμερα: "Eyes Wide Shut" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο Μπιλ (Τομ Κρουζ) είναι ένας μεγαλογιατρός ο οποίος απολαμβάνει τη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής στο Μανχάταν και είναι προκλητικά σίγουρος για τη γυναίκα του Άλις (Νικόλ Κίντμαν). Όταν εκείνη του αφηγείται με λεπτομέρεια μια φαντασίωσή της για κάποιον άλλον άνδρα, τότε ο Μπιλ θολωμένος από ζήλια θα περιπλανηθεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης, σε τζαζ κλαμπ, στο σπίτι μιας πόρνης, θα κατορθώσει να μπει και στη συνέχεια να αποβληθεί από ένα ακραία πριβέ πάρτι σε μια πολυτελή έπαυλη λίγο έξω από την πόλη και να λάβει απειλητικές προειδοποιήσεις για τη ζωή του, καθώς ένας ένας οι χαρακτήρες που έχει έρθει σε επαφή εξαφανίζονται, την ώρα που κάποιος μυστήριος άνδρας τον ακολουθεί.

Τι Να Δω Σήμερα: "Eyes Wide Shut" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Βασισμένη πάνω σε μια ιδέα που ο Κιούμπρικ εμπνεύστηκε από το «Traumnovelle» του Άρθουρ Σνίτσλερ, η τελευταία ταινία του τεράστιου σκηνοθέτη, είναι ένα πολυεπίπεδο θρίλερ μυστηρίου, του οποίου οι πρωταγωνιστές φαντασιώνονται, συζητούν και κινούνται σε υπερβολικά κοντινή απόσταση γύρω από σεξουαλικές πράξεις, χωρίς να κάνουν ποτέ σεξ. Μια αναπολογητική καταβύθιση σε ένα ακραίο ερωτικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο κόσμο που μοιάζει με όνειρο ή ακόμη και με μια ατελείωτη προκαταρτική διέγερση, η οποία αφήνει ανοιχτά ερωτηματικά για όλους τους χαρακτήρες που ο πρωταγωνιστής έρχεται σε επαφή. Χαμένες ευκαιρίες, προσωπική εσωτερική πάλη, κλιμακούμενη ερωτική φαντασίωση και εξωσυζυγικές περιπέτειες, αληθινές ή φανταστικές, μέσα στην καρδιά των Χριστουγέννων. Εξάλλου ο Κιούμπρικ μας το λέει ξεκάθαρα, κανένα όνειρο δεν είναι απλά ένα όνειρο.

Τι Να Δω Σήμερα: "Eyes Wide Shut" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Η ταινία «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies, Netflix και YouTube.

Eyes Wide Shut (1999) Official Trailer - Tom Cruise, Nicole Kidman Movie HD

Μάτια Ερμητικά Κλειστά (Eyes Wide Shut)
Η.Π.Α., 1999, Έγχρωμη
Δράμα / Μυστηρίου / Θρίλερ, 159’
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Σενάριο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φρέντερικ Ραφαέλ, Άρθουρ Σνίτσλερ (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Τοντ Φιλντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ