Κινηματογραφος

H γνήσια αίσθηση αγωνίας στο «Νησί των Καταραμένων»

Μια από τις καλύτερές ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε που δεν σου έρχονται στο μυαλό

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι Να Δω Σήμερα: "Shutter Island" του Μάρτιν Σκορσέζε

Τι Να Δω Σήμερα: "Shutter Island" του Μάρτιν Σκορσέζε - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σαββατοκύριακο προ των πυλών και τι καλύτερο από το να σας αφήσουμε με ένα θρίλερ, ότι πρέπει για φθινοπωρινό καιρό. Μια ταινία που δημιουργεί μια αρχική ατμόσφαιρα μυστηρίου που θα σε εκπλήξει ευχάριστα, συντηρεί μια γνήσια αίσθηση αγωνίας και κρατά μια συνεχή ενέργεια σε εκκρεμότητα η οποία δεν εκτονώνεται παρά μόνο μετά την ανατρεπτική στροφή του σεναρίου, που σημαίνει και την κορύφωση του φιλμ. Σήμερα βλέπουμε «Το Νησί των Καταραμένων» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο Τέντι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και ο Τσακ (Μαρκ Ράφαλο), δύο Αμερικανοί αστυνομικοί αναλαμβάνουν να ερευνήσουν την εξαφάνιση της κρατουμένης Ρέιτσελ (Πατρίτσια Κλάρκσον), από τη φυλακή του Σάτερ Άιλαντ, ενός σωφρονιστικού ιδρύματος για τους κατάδικους που έχουν κριθεί κλινικά παράφρονες κι όλα αυτά εν έτει 1954. Σύντομα, μυστήριες καταστάσεις και σκοτεινές παραισθήσεις θα περιπλέξουν την ήδη μπερδεμένη υπόθεση και παρεμποδισμένη έρευνα, από ένα μη συνεργάσιμο μα άκρως γοητευτικό διευθυντή (Μπεν Κίνγκσλεϊ). Είναι φανερό πως κάποιο μυστικό απαιτεί να αποκαλυφθεί και ο δεξιοτέχνης Σκορσέζε σχετικά γρήγορα θα μας εμπιστευθεί, πως κάποιος λείπει από το νησί.

Τι Να Δω Σήμερα: "Shutter Island" του Μάρτιν Σκορσέζε

Ο Σκορσέζε χρησιμοποιεί ασυνήθιστα οπτικά εφέ για τον ίδιο, χωρίς να παραπατά, φροντίζοντας να τροφοδοτεί την μόνιμη αίσθηση μιας πιθανής αναπόφευκτης μοιραίας κατάληξης. Η διάχυτη αίσθηση του φιλμ νουάρ και οι διαδοχικές ερωτήσεις που πυροδοτεί μια τέτοια ταινία, δουλεύουν μόνο προς όφελος του «Νησιού», το οποίο θα ήταν εξαιρετικό αν η ανατροπή του ήταν ακόμη πιο προστατευμένη. Οι επιλογές της σκηνοθετικής του γραμμής, κάθε άλλο παρά άστοχες είναι, αφού καταφέρνει να συγκρατεί την αφήγηση, αποφεύγοντας τους κινδύνους της περιττής δραματοποίησης και ταυτόχρονα να συντηρεί την αγωνία, κατά τρόπους τέτοιους, ώστε να αισθάνεσαι πως μεταξύ εσού και της ταινίας υπάρχει κάποιου είδους εκκρεμότητα, την οποία ο πολύπειρος Ιταλός σκηνοθέτης, διατηρεί όσο θέλει, με άνεση.
Τι Να Δω Σήμερα: "Shutter Island" του Μάρτιν Σκορσέζε

Η ταινία «Το Νησί των Καταραμένων» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την UIP. Είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies, Netflix και Amazon Prime.

Shutter Island (2010) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Το Νησί των Καταραμένων (Shutter Island)
Η.Π.Α., 2010, Έγχρωμη
Θρίλερ / Μυστηρίου, 138’
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Σενάριο: Λέτα Καλογρίδη, Ντένις Λεχέιν (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Γουίλιαμς, Πατρίτσια Κλάρκσον

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ