Κινηματογραφος

Βραβεία Όσκαρ: Άρχισε η οσκαρολογία για το 2022

Oι οσκαρολόγοι έχουν ήδη αρχίσει τις προβλέψεις για τα βραβεία που θα απονεμηθούν στις 27 Μαρτίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραβεία Όσκαρ: Άρχισε η οσκαρολογία για το 2022

Βραβεία Όσκαρ 2022: η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου προχωρεί σε κάποιες μεταρρυθμίσεις και οι οσκαρολόγοι άρχισαν την οσκαρολογία.

Οι τελετές για τα Emmy και για τα Tony έγιναν κανονικά αλλά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των συμμετεχόντων. Καθώς στις ΗΠΑ η πανδημία είναι ακόμα πρόβλημα, οι οσκαρολόγοι ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η 94η τελετή των Όσκαρ κι αν θα ξαναβρεί η λαμπρότητα και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της. Πέρυσι, όλοι περίμεναν νίκη του "Nomadland" και τα βραβεία δεν εξέπληξαν κανέναν.

Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου 2022 στο Θέατρο Dolby του Λος Άντζελες. Παρόλο που η ετήσια ημερομηνία είναι μέσα στον Φεβρουάριο, επιλέχθηκε ο Μάρτιος για να μην συμπέσει με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο στις 4-20 Φεβρουαρίου, ούτε με τους αγώνες πρωταθλήματος του ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Λος Άντζελες στις 13 Φεβρουαρίου.

Παρά την αλλαγή της ημερομηνίας η περίοδος επιλεξιμότητας των ταινιών θα λήξει με το παραδοσιακό ημερολογιακό έτος στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Υπάρχουν κάποιοι νέοι κανόνες: πέρυσι, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε ότι από το 2022 θα διαγωνιστούν για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 10 ταινίες (αντί για τον αριθμό μεταξύ 5 και 10, βάσει ψήφων) ―θα είναι η πρώτη φορά από το 2011, όταν κέρδισε το Όσκαρ το ασπρόμαυρο "The Artist", που θα υπάρχουν 10 υποψηφιότητες. Η Ακαδημία αναθεώρησε και τις κατηγορίες τραγουδιών: στο εξής επιτρέπονται 5 υποψηφιότητες ανά ταινία. Επίσης, οι λίστες μικρού μήκους θα επεκταθούν από 10 σε 15 τίτλους για Καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, Καλύτερο θέμα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και Καλύτερη ταινία μικρού μήκους ζωντανής δράσης. Η διαδικασία υποψηφιότητας για τη σχετικά νέα κατηγορία Best Sound, που συνδυάζει σχεδιασμό και επεξεργασία ήχου, διαθέτει τώρα έναν προκαταρκτικό γύρο 10 υποψηφίων.

 

Τα μέλη της Ακαδημίας δεν θα χρησιμοποιούν πια DVD για να δουν τις υποψήφιες παραγωγές αλλά streaming. Tα στούντιο πρότειναν στους παραλήπτες να καταστρέφουν τα DVD μόλις τελείωνε η περίοδος των βραβείων, αλλά τώρα πια η τεχνολογία αυτή θεωρείται αναχρονιστική και ρυπαντική για το περιβάλλον. Των Όσκαρ θα προηγηθεί η 12η τελετή τιμητικών βραβείων Governors στις 15 Ιανουαρίου 2022, όπου θα απονεμηθούν βραβεία στον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, στην παλαίμαχη Αμερικανίδα ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και κωμικό Ελέιν Μέι και στη Σουηδέζα ηθοποιό Λιβ Ούλμαν. Το βραβείο Jean Hersholt θα δοθεί φέτος στον Ντάνι Γκλόβερ, όχι τόσο για την κινηματογραφική του καριέρα αλλά για την πολιτική του δράση και το ανθρωπιστικό του έργο.

Βραβεία Όσκαρ: Άρχισε η οσκαρολογία για το 2022

Μερικές από τις ταινίες που συζητιούνται φέτος είναι το "Dune" του Denis Villeneuve, το "Nightmare Alley" του Guillermo Del Toro, «Η τραγωδία του Μακμπέθ» του Joel Coen, το "The Power of the Dog" της Jane Campion, το νοσταλγικό «Μπέλφαστ» του Κenneth Branagh, το "Licorice Pizza" του Paul Thomas Anderson, το "The French Dispatch" του Wes Anderson, η διασκευή του κάποτε πολυβραβευμένου "West Side Story", που έκανε ο Spielberg, το "Cyrano" του Joe Wright ―ενός πολύ ικανού αλλά άνισου σκηνοθέτη («Άννα Καρένινα», «Εξιλέωση»)― και το biopic "Spencer" του Χιλιανού Pablo Larrain o oποίος φαίνεται να ειδικεύεται στις εναλλακτικές βιογραφίες ("Jackie", "Neruda").

Βραβεία Όσκαρ: Άρχισε η οσκαρολογία για το 2022
"The French Dispatch" του Wes Anderson

Tέλος, παρότι ακούγεται όλο δυνατότερα η κατάργηση των βραβείων βάσει φύλου, η Ακαδημία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται πως για τη ηθοποιία συζητιούνται τα ονόματα του Ντένζελ Ουάσιγκτον και Γουίλ Σμιθ, Κρίστεν Στιούαρτ και Ολίβια Κόουλμαν. Επίσης είναι σχεδόν σίγουρες οι υποψηφιότητες της Τζένιφερ Χάντσον για τον ρόλο της στο "Respect" και της Πενέλοπε Κρουζ που πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Pedro Almodovar.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ