Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Δρόμος από πάγο (The Ice Road)

Ο Λίαμ Νίσον βάζει φωτιά και στον παγωμένο Καναδά

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 798
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Δρόμος από πάγο (The Ice Road)» του Τζόναθαν Χένσλι με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον, Μπέντζαμιν Γούοκερ, Άμπερ Μιντθάντερ.

Μετά την κατάρρευση ενός απομονωμένου ορυχείου διαμαντιών στον μακρινό βόρειο Καναδά, ένας οδηγός φορτηγού καλείται να ηγηθεί μίας αταίριαστης ομάδας πάνω από τον παγωμένο ωκεανό, για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι εργάτες.

Εκρήξεις, χιονοθύελλες, πάγοι που σπάνε, νταλίκες που διπλώνουν, αγώνες με τον χρόνο. Το σασπένς που πηγάζει κυρίως από τις θανάσιμες παγίδες που κρύβει το απαράμιλλο παγωμένο τοπίο είναι αμείωτο. Με εξαίσια πλάνα πάνω και κάτω από τον παγωμένο δρόμο του τίτλου, η αποστολή των διαφορετικών οδηγών (ένας μηχανικός, ένας ασφαλιστής, μια ινδιάνα ακτιβίστρια, κι ο βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ ήρωας με τον ασταθή αδελφό του) είναι να ξεπεράσει όχι μόνο τους φυσικούς κινδύνους αλλά και τα σκοτεινά συμφέροντα που βάζουν επιπλέον εμπόδια στην αποστολή τους, προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους και να σωθούν οι εγκλωβισμένοι εργάτες. Ο Λίαμ Νίσον για πολλοστή φορά στον ρόλο του συνηθισμένου αντιήρωα της διπλανής πόρτας που δεν μασάει, ο Λόρενς Φίσμπερν σε μικρό αλλά καθοριστικό ρόλο, τα σχόλια για τις κακές πολυεθνικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες κόντρα στο φιλότιμο των απλών ανθρώπων. Καλογυρισμένο και ενίοτε καθηλωτικό.