Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Μαθήματα περσικών (Persian Lessons)

Οδυνηρό μάθημα ξένων γλωσσών

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 797
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Μαθήματα περσικών» του Βαντίμ Πέρελμαν με τους Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Λαρς Είντιγκερ, Γιόνας Νάι, Λεονί Μπενές, Αλεξάντρ Μπεγιέρ.

Σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας βελγοεβραίος αιχμάλωτος υποδύεται τον Πέρση για να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο ζωής γίνεται, καθώς ο διοικητής του στρατοπέδου είναι λάτρης του περσικού πολιτισμού και επιθυμεί να μάθει την περσική γλώσσα. 

Μια ιστορία που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι αληθινή αφού η καθημερινή εκμάθηση 30-40 νέων λέξεων, δημιουργούν στον ήρωα ένα βαρύ φορτίο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να του γλιστρήσει από τα χέρια οδηγώντας τον στον θάνατο. Κι όμως το άγνωστο περιστατικό συνέβη πράγματι κι αποτέλεσε το υλικό του διηγήματος «Εφεύρεση μιας Γλώσσας» του Γερμανού Βόλφγκανγκ Κόλχασε. Το βασικό ατού του φιλμ είναι η επιλογή δύο ηθοποιών που μέσα από το πλέγμα των αντιθέσεων τους – η σπαραχτική ερμηνεία του Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ  («120 χτύποι το λεπτό») έρχεται σε αντίστιξη με την ανατριχιαστική απειλή του ανέκφραστου Λαρς Είντιγκερ («Personal Shopper», «Babylon Berlin»)– εξελίσσουν αργά και μεθοδικά ένα λιτό δράμα με τρομερή υπόγεια ένταση που παρουσιάζει τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια διαφορετική οπτική γωνία. 

Σκηνοθεσία: Βαντίμ Πέρελμαν
Πρωταγωνιστούν: Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Λαρς Είντιγκερ, Γιόνας Νάι, Λεονί Μπενές, Αλεξάντρ Μπεγιέρ