Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Αφιέρωμα στο έργο του Όρσον Γουέλς

Με αφορμή την 80ή επέτειο του «Πολίτη Κέιν», προβάλλονται οι ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη στην πληρέστερη αποκατάστασή τους

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Citizen Kane» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «Citizen Kane» του Όρσον Γουέλς

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας: Η 27η διοργάνωση παρουσιάζει αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς - Δείτε το πρόγραμμα

Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία του κινηματογράφου που, μέσα από το έργο του, θα άλλαζε την έβδομη τέχνη για πάντα. Οι ταινίες του έχουν μελετηθεί και αναλυθεί όχι μόνο από ανθρώπους του κινηματογράφου, αλλά και της κοινωνιολογίας, της πολιτικής κ.α. Το ενδιαφέρον για τον Όρσον Γουέλς ανανεώνεται σε ετήσια σχεδόν βάση και εμπνέει μέχρι και σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σκηνοθέτης στον οποίο να έχει αφιερωθεί τόσο πλούσια βιβλιογραφία και ειδησεογραφία. 

Το έργο του «μάγου του σινεμά» (ολοκληρωμένο και ημιτελές) αναζωπυρώθηκε εντυπωσιακά μετά τον θάνατό του και τροφοδοτείται ανελλιπώς. Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας συστήνει το σπουδαίας σημασίας έργο του Όρσον Γουέλς, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα με τίτλο «This is Orson Welles: Η Αποκατάσταση Μιας Ιδιοφυίας». Οι ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, παραγωγού, σεναριογράφου και ηθοποιού θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη, όπως δηλαδή θα πρέπει να προβάλλονται.  

Υποκλινόμενο για ακόμη μια φορά στο μεγαλείο του «καθεδρικού ναού των σκηνοθετών» από το οποίο εμπνεύστηκε και το φετινό του εικαστικό και με αφορμή την 80ή επέτειο του «Πολίτη Κέιν» («Citizen Kane»), παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς, που «εύχεται να επανασυστήσει τη μυθοπλασία του όπως πρέπει και θεωρεί υποχρέωση να προβάλλει τις ταινίες του όχι μόνο στην πιο πρόσφατη, αλλά και στην πληρέστερη αποκατάστασή τους».

Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το «Άγγιγμα του Κακού» όπως το έχει συλλάβει και γυρίσει ο δημιουργός του, αποτέλεσμα πυρετώδους προσπάθειας ιστορικών και τεχνικών να το «ανακατασκευάσουν» με βάση τις σημειώσεις του. Ομοίως, ο «Κύριος Αρκάντιν» θα προβληθεί σε κόπια πλησιέστερη στο αρχικό cut του σκηνοθέτη από οποιαδήποτε άλλη εκδοχή του φιλμ κυκλοφορούσε μέχρι πρότινος. Σε κινηματογραφική πρεμιέρα θα παρακολουθήσουμε, επίσης, το «Too Much Johnson», ουσιαστικά πρώτη ταινία του Γουέλς, γυρισμένη τρία χρόνια πριν τον «Πολίτη Κέιν», την οποία όλοι θεωρούσαν ότι είχε καεί σε πυρκαγιά το 1970 προτού ανακαλυφθεί ξεχασμένη σε μια αποθήκη στην Ιταλία, 70 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Κάθε άλλη προβολή θα γίνει με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου.

Για όλη τη διάρκεια των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας, στις αίθουσες της πόλης θα ηχήσει πάλι η επιβλητική φωνή και θα «ζωντανέψουν» ξανά τα larger than life οράματα ενός ανθρώπου στον οποίο, οι λάτρεις του σινεμά, του χρωστούν πολλά. Γιατί στο σινεμά, το μέγεθος μετράει. 

Στιγμιότυπο από την ταινία Too Much Johnson (1938)
Στιγμιότυπο από την ταινία Too Much Johnson (1938)

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ταινίες του αφιερώματος στον Όρσον Γουέλς 

Too Much Johnson (1938)
Πολίτης Κέϊν | Citizen Kane (1941)
Οι Υπέροχοι Άμπερσονς  | The Magnificent Ambersons (1942)

Στιγμιότυπο από την ταινία «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «Οι Υπέροχοι Άμπερσονς» του Όρσον Γουέλς

Ο Άγνωστος  | The Stranger (1946)
Η Κυρία από τη Σαγκάη | The Lady From Shanghai (1947)
Μάκβεθ | Macbeth (1948)

Στιγμιότυπο από την ταινία «Η Κυρία από τη Σαγκάη» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «Η Κυρία από τη Σαγκάη» του Όρσον Γουέλς

Οθέλλος | Othello (1951)
Ο Κύριος Αρκάντιν | Mr. Arkadin (1955)
Το Άγγιγμα του Κακού | Touch of Evil (1958)

Στιγμιότυπο από την ταινία «Othello» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «Othello» του Όρσον Γουέλς

Η Δίκη | The Trial (1962)
Οι Καμπάνες του Μεσονυχτίου | Chimes at Midnight (1965)
Αθάνατη Ιστορία | The Immortal Story (1968)

Στιγμιότυπο από την ταινία «Οι καμπάνες του Μεσονυχτίου» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «Οι καμπάνες του Μεσονυχτίου» του Όρσον Γουέλς

Η Αλήθεια και το ψέμα | F For Fake (1973)

Στιγμιότυπο από την ταινία «F for fake» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «F for fake» του Όρσον Γουέλς

Στιγμιότυπο από την ταινία «Αθάνατη Ιστορία» του Όρσον Γουέλς
Στιγμιότυπο από την ταινία «Αθάνατη Ιστορία» του Όρσον Γουέλς

Τις ταινίες του Αφιερώματος θα προλογίσουν: o καλλιτεχνικός διευθυντής της «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Καραντζάς, ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, η δημοσιογράφος και μεταφράστρια, Τίνα Μανδηλαρά και ο υπεύθυνος προγράμματος Cinobo, Τάσος Μελεμενίδης. Να σημειωθεί ότι στη ρετροσπεκτίβα δεν συμπεριλαμβάνονται η (δικαίως) αμφισβητούμενη ολοκλήρωση του «Δον Κιχώτη» το 1992, από τον Χεσούς Φράνκο, το «Ταξίδι στον Φόβο» για το οποίο σκηνοθετικό credit δεν έχει αποδοθεί ποτέ επίσημα στον Γουέλς και το «The Other Side of the Wind», διότι η SVOD πλατφόρμα που κατέχει τα δικαιώματα της ταινίας δεν τα παραχώρησε για φεστιβαλική προβολή. 


Info: Το αναλυτικό πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππείου στις 20:30 και θα μεταδοθεί με live streaming στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ. Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας επαναλαμβάνει με την επιτυχή υβριδική εκδοχή της περσινής διοργάνωσης, προσιτή σε όσο δυνατόν περισσότερους θεατές. Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ιντεάλ, Δαναός και Τριανόν, αλλά και για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στα θερινά σινεμά Αίγλη Ζαππείου, Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ριβιέρα, Σινέ Φλερύ και Στέλλα.

Στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναό, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η είσοδος, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, επιτρέπεται σε όσους/-ες θεατές έχουν: α) εμβολιαστεί, β) νοσήσει (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και γ) έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid τεστ αντιγόνου εντός 48 ωρών, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για την είσοδο των θεατών θα ελέγχεται, το εισιτήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης ή rapid τεστ και ταυτοπροσωπία με επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης. Ακόμη, για την καλύτερη και ασφαλή εξυπηρέτηση των θεατών, σε συνεργασία με το Festival Scope και Shift 72, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμπληρώνει το πρόγραμμά του μια σειρά online προβολών σε ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (online.aiff.gr) όπου οι θεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες και από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε όλη την Ελλάδα.  Ειδικότερα, η ψηφιακή πλατφόρμα συμπεριλαμβάνεται και στον φετινό προγραμματισμό για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς, κάτοικοι εκτός Αθηνών κ.ά.) οι οποίοι/ες δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές και εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ. Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει την ασφάλεια μέρος του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να διεξαχθεί ψηφιακά διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.
22/9-3/10/2021 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ