Κινηματογραφος

Ξεκαρδιστικά γκαγκς και παλαβές σκηνές στο «Πάρτι»

Από τον σπουδαίο εργάτη της κωμωδίας Πίτερ Σέλερς

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: "The Party" του Μπλέικ Έντουαρντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Σε μεγάλο βαθμό καταξιωμένος, ευρέως επαινούμενος και υποψήφιος για τρία Όσκαρ, γεννιέται σαν σήμερα το 1925 στην Αγγλία, ένας από τους ατόφιους κωμικούς της έβδομης τέχνης και κάποτε ο πιο αστείος άνθρωπος του σινεμά. Αν και έγινε γνωστός κυρίως για τις θαυμαστές ικανότητές του να λύνει μυστήρια ως Επιθεωρητής Κλουζώ στη σειρά ταινιών του «Ροζ Πάνθηρα» και αν και αυτός εδώ δεν είναι ο πιο σημαντικός του ρόλος, παρά ταύτα η σημερινή επιλογή είναι μία από τις πιο διάσημες ταινίες του και μια κλασική κωμωδία που πάντα φιγουράρει ψηλά στις λίστες με τις καλύτερες όλων των εποχών. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Το Πάρτι» του Μπλέικ Έντουαρντς.

Ο Χρούντι Μπάκσι (Πίτερ Σέλερς) είναι ένας ευγενικός στο σημείο της αφέλειας Ινδός ηθοποιός, ο οποίος βρίσκεται από σπόντα σε ένα χολιγουντιανό πάρτι. Στο πάρτι αυτό όλα πάνε λάθος, καθώς η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη με γεωμετρική πρόοδο κι ο συμπαθής μα καταστροφικός μας φίλος διαλύει ό,τι βρίσκεται εντός της εμβέλειάς του, με έναν απολαυστικά τρυφερό και διακριτικό τρόπο. Η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου με μια σταδιακή ωστόσο αληθινά αστεία σταθερή κλιμάκωση.

Μια απολαυστική σλάπστικ κωμωδία με ξεκαρδιστικά γκαγκς και παλαβές σκηνές από τον σπουδαίο εργάτη της ιλαρότητας Πίτερ Σέλερς στον ρόλο του γκαφατζή που προκαλεί το γέλιο με την παραμικρή του κίνηση, αντίδραση ή σιωπή. Για άλλη μια φορά θα γελάσεις με την ψυχή σου σε μια από τις πιο διαχρονικές κωμικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Αποφασιστικός και σταθερός ρυθμός μέχρι την κορύφωση της παραφροσύνης όπου ελέφαντες εμφανίζονται, αφροί πνίγουν το σύμπαν, σερβιτόροι γίνονται φέσι και καλεσμένοι εκτροχιάζονται.

Η ταινία «Το Πάρτι» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τη Seven Films. Είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

Το Πάρτι (The Party)
Η.Π.Α., 1968, Έγχρωμη
Κωμωδία, 99’
Σκηνοθεσία: Μπλέικ Έντουαρντς
Σενάριο: Μπλέικ Έντουαρντς, Τομ Γουόλντμαν, Φρανκ Γουόλντμαν
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Σέλερς, Κλοντίν Λονζέ, Νατάλια Μπορίσοβα, Χέρμπερτ Έλις, Τζιν Κάρσον, Αλ Τσίκο