Κινηματογραφος

Lords of Dogtown: Σκέιτ και σερφ κάθε μέρα

Χιθ Λέτζερ και Εμίλ Χιρς σε μια αφάνταστα διασκεδαστική ταινία για τη γέννηση του σκέιτμπορντινγκ

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: "Lords of Dogtown" της Κάθριν Χάρντγουϊκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Το σκέιτμπορντινγκ είχε ήδη ξεκινήσει να εμφανίζεται από τη δεκαετία του ‘50 στην Καλιφόρνια σε άμεση σχέση με το σέρφινγκ. Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να εξελίσσεται και να παίρνει τη μορφή με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα από κάποιες παρέες νεαρών σέρφερς, οι οποίοι όταν δεν ήταν πάνω στα κύματα, περνούσαν τον χρόνο τους κάνοντας ακροβατικά με τα σκέιτμπορντς κυρίως μέσα σε άδειες πισίνες κατοικιών της Σάντα Μόνικα του Λος Άντζελες. Σήμερα βλέπουμε την ταινία "Lords of Dogtown" της Κάθριν Χάρντγουϊκ.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αυτή εδώ είναι η ιστορία της ομάδας Z-Boys, οι οποίοι το 1975 ανέβασαν σε άλλο επίπεδο το (πλέον ολυμπιακό άθλημα) του σκέιτμπορντινγκ και έγιναν παγκόσμιοι θρύλοι. Θεαματικά εναέρια ακροβατικά, backflips, three sixty (και πολλές τούμπες), από τους πρωτοπόρους και τους αυθεντικούς εμπνευστές τους την ώρα της εντυπωσιακής γέννησης του αθλήματος. Μια ταινία αφάνταστα διασκεδαστική, ειδικά για όσους είναι into skates ή ήταν από εκείνους που τους κατέλαβε η μανία του σκέιτμπορντινγκ στην δεκαετία του ’90. Ένα άθλημα που απαιτεί τόσο θάρρος όσο και αθλητικές ικανότητες. 

Πριν ο Χιθ Λέτζερ μας αφήσει για τόπους άλλους (υποδύεται τον Σκιπ, τον μόνιμα μαστουρωμένο σπόνσορα των Z-Boys) και πριν η Κάθριν Χάρντγουϊκ αρχίσει τα "Twilight" και τις «Κοκκινοσκουφίτσες», το 2005 σκηνοθετεί το “Lords of Dogtown” σε σενάριο Στέισι Περάλτα (Τζον Ρόμπινσον) ο οποίος αφηγείται με τρόπο σχεδόν μελαγχολικό τις μέρες του ιδίου, του Τόνι Άλβα (Βίκτορ Ράζουκ) και του Τζέι Άνταμς (Εμίλ Χιρς), οι οποίοι ξεκίνησαν να κάνουν με πάθος το χόμπι τους και κατέληξαν με δόξα και χρήμα πέρα από τη φαντασία τους.

Η ταινία «Παράνομη Αδρεναλίνη» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube. 

Παράνομη Αδρεναλίνη (Lords of Dogtown) 
Η.Π.Α., Γερμανία 2005, Έγχρωμη
Δράμα / Αθλητική / Βιογραφική, 107’
Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουϊκ
Σενάριο: Στέισι Περάλτα
Πρωταγωνιστούν: Χιθ Λέτζερ,  Εμίλ Χιρς, Τζον Ρόμπινσον, Βίκτορ Ράζουκ, Νίκι Ριντ, Ρεμπέκα Ντε Μορνέ