Κινηματογραφος

«Ο Άνθρωπος Ελέφαντας»: το φιλμ που δεν ανήκει σε καμία κατηγορία

Επίκληση στο συναίσθημα και την ευαισθησία του θεατή από τον Ντέιβιντ Λιντς

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: "The Elephant Man" του Ντέιβιντ Λιντς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ισχυρές, για άλλη μια εβδομάδα που διανύουμε, οι επανεκδόσεις στην κινηματογραφική διανομή σε σχέση με τις νέες ταινίες, οι οποίες κρύβουν ίσως κάποιες όμορφες εκπλήξεις αλλά και κάποιες σοβαρές απογοητεύσεις. Χωρίς υπεκφυγές, αν σκέφτεσαι να δεις κάποιον «Άνθρωπο» αυτή την εβδομάδα σίγουρα καλύτερα να δεις τον Ελέφαντα και όχι αυτόν του Θεού, αλλιώς είσαι άξιος της μοίρας σου. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» του Ντέιβιντ Λιντς. 

Στη Βικτωριανή Αγγλία του 19ου αιώνα ένας χειρούργος, ο Δρ. Φρέντερικ Τριβς (Άντονι Χόπκινς) εντοπίζει έναν σοβαρά παραμορφωμένο από μια σπάνια ασθένεια νεαρό άνδρα, τον Τζον Μέρικ (Τζον Χαρτ), τον οποίου ο «ιδιοκτήτης» του κακομεταχειρίζεται και εκθέτει ως θέαμα του τσίρκου κάτω από την ονομασία «Άνθρωπος Ελέφαντας», και αποφασίζει να τον σώσει. Στο νοσοκομείο όμως θα παραμείνει θέαμα για χάρη της επιστήμης και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εκτίθεται ως κάποιο εξημερωμένο σπάνιο είδος στα σαλόνια της καλής κοινωνίας, ενώ θα ξαναπέσει στα χέρια του εκμεταλλευτή του και θα γίνει και πάλι μια ατραξιόν έναντι αντιτίμου.   

Μια ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Τζόσεφ Μέρικ και ένας στοχασμός επάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, τη διαφορετικότητα και το θάρρος του να συνεχίζεις παρά τις αντιξοότητες. Ο παραμορφωμένος Μέρικ, τερατώδης στην όψη, αλλά ευγενής στους τρόπους και ευφραδής στον λόγο, είναι δύσκολο να πείσει τον κόσμο που τον κοιτά με φόβο και απέχθεια πως δεν είναι ελέφαντας, πως δεν είναι ένα ζώο. Με την πλάτη στον τοίχο φωνάζει με όλη του τη δύναμη πως είναι άνθρωπος, πριν καταρρεύσει. Φανερή επίκληση στο συναίσθημα και την ευαισθησία του θεατή από τον Ντέιβιντ Λιντς, αρκετά νωρίς στην λαμπρή του καριέρα, σε ένα φιλμ απόλυτα ακατηγοριοποίητο.

Η ταινία «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 26/8 από τη Neo Films. 



Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man) 
Η.Π.Α., 1980, Έγχρωμη
Δράμα / Βιογραφική, 124’
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Σενάριο: Κρίστοφερ Ντε Βόρε, Έρικ Μπέργκρεν, Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Τζον Χαρτ, Αν Μπάνκροφτ