Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Ταξίδι μέσα από τη μνήμη (Reminiscence)

Δυστοπικοί έρωτες και ζόρικες αναμνήσεις

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Ταξίδι μέσα από τη μνήμη (Reminiscence)» της Λίζα Τζόι, με τους Χιου Τζάκμαν, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τάντι Νιούτον.

 

Σε μια δυστοπική κοινωνία του κοντινού μέλλοντος κι ενώ η Γη έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της από νερό, ένας επιχειρηματίας βοηθάει τους πελάτες του να θυμηθούν το παρελθόν τους χάρη σε μια πρωτοποριακή συσκευή. Ώσπου μια μέρα γνωρίζει τη λάθος γυναίκα.

Ατμόσφαιρα νουάρ, φουτουριστικός προβληματισμός με οικολογική συνείδηση, ένα λαμπερό ζευγάρι (Χιου Τζάκμαν, Ρεμπέκα Φέργκιουσον ) στους βασικούς ρόλους, σκιαγράφηση μιας ζοφερής πραγματικότητας. Πολλές υποσχέσεις αλλά τελικά μέτριο το αποτέλεσμα σε μια ταινία που πάντως παρακολουθείται με ζωηρό ενδιαφέρον. Αν και η πτώση του ήρωα από τη στιγμή που το αντικείμενο του πόθου του εξαφανίζεται από τη ζωή του ποτέ δεν γίνεται τόσο συγκινητική όσο υπόσχεται το σενάριο, η στιλάτη σκηνοθεσία της Λίζα Λόι διαθέτει αξία (δεν αρκείται μόνο στον εντυπωσιασμό της νουάρ αισθητικής) και το σινε ρομάντζο που σκιτσάρει έχει μια μυστηριώδη γοητεία που υπακούει στους βασικούς κινηματογραφικούς νόμους.