Κινηματογραφος

Το «Ξέρω τι Κάνατε Πέρσι το Καλοκαίρι» ως ατάκα ανοίγματος

Καμία ταινία δεν είναι ντροπή

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
i_know_what_you_did_last_summer_a_l.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: "I Know What You Did Last Summer" του Τζιμ Γκιλέσπι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Καλοκαιρινός περίπατος με τεμπέλικο ρυθμό γύρω από ευρύχωρο ημικυκλικό λιμάνι μακρινού νησιού καταλήγει σε νόστιμο βραδινό γεύμα με εκλεκτή παρέα σε φιλικό μπαλκόνι, ενώ μπροστά του σε ανεμπόδιστη θέα προς την ανατολή, απλώνεται όλο το πέλαγο. Τον απολαυστικό ρεμβασμό διακόπτει μια γνώριμη φωνή διαγώνια πίσω μου: «ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι» λέει, με πλατύ χαμόγελο κι αναπόφευκτα ξεκινά η κουβέντα μεταξύ τυριού και αχλαδιού (ένα από τα αυτονόητα που στερηθήκαμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της απομονωτικής χρονιάς που πέρασε) όπου μοιραία προκύπτουν οι συγκρίσεις μεταξύ φετινής και περσινής καλοκαιρινής περιόδου κι οι τολμηρές προβλέψεις για την επόμενη. Καμία ταινία δεν είναι ντροπή σκέφτομαι σιωπηλά κι ένα χλωμό μειδίαμα σκάει στο απέναντι πρόσωπο που με παρατηρεί. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ξέρω τι Κάνατε Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τζιμ Γκιλέσπι.

i-know-what-you-did-last-summer_jtra.jpg

Σε κάποιο σκοτεινό δρόμο κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας έξω από μια μικρή παραλιακή πόλη στη Βόρεια Καρολίνα, μια παρέα τεσσάρων νεαρών χτυπά με το αυτοκίνητο μια σκιώδη ανθρώπινη μορφή, την οποία ρίχνουν στη θάλασσα όντας σε πανικό. Το επόμενο καλοκαίρι επιστρέφουν στο ίδιο μέρος γεμάτοι ενοχές για το καλά κρυμμένο μυστικό τους.

Τεράστια εισπρακτική επιτυχία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, χαρακτηριστικό δείγμα της κατηγορίας teen horror στη λογική του "Scream" (1996) και ιδανική προβολή για να συνοδεύσετε το ποπ κορν σας. Έχει γίνει κατά καιρούς υλικό πλήθους παρωδιών και αναφορών στην ποπ κουλτούρα κυρίως για την αφέλεια του σεναρίου και την πρόχειρη προσπάθεια για ανατροπή στην πλοκή. Οι χαρακτήρες φαίνεται σχεδόν επίτηδες να κινούνται μετωπικά προς τον κίνδυνο προσπερνώντας πιθανές διεξόδους διαφυγής χωρίς καμία προφανή εξήγηση. Έχει κατασκευαστεί ως ταινία τρόμου, είναι όμως διασκεδαστικό. Για λόγους που δεν γνωρίζει κανείς υπάρχει sequel αλλά και μία τρίτη ταινία παραγωγής 2006, η οποία βλέπεται μόνο αν είσαι πορωμένος slasher maniac.

i_know_what_you_did_last_summer.jpg

Η ταινία «Ξέρω τι Κάνατε Πέρσι το Καλοκαίρι» είναι διαθέσιμη στο iTunes.

I Know What You Did Last Summer (1997) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Ξέρω τι Κάνατε Πέρσι το Καλοκαίρι (I Know What You Did Last Summer) 
Η.Π.Α., 1997, Έγχρωμη
Τρόμου / Μυστηρίου, 101’
Σκηνοθεσία: Τζιμ Γκιλέσπι
Σενάριο: Λόις Ντάνκαν (μυθιστόρημα), Κέβιν Γουίλιαμσον
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ, Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, Ράιαν Φελίπε, Φρέντι Πρινζ Τζ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ