Κινηματογραφος

«Η Ζωή της Αντέλ» είναι ένα σπουδαίο δείγμα σπάνιου queer σινεμά

Λεά Σεϊντού και Αντέλ Εξαρχόπουλος σε μια μοναδική ιστορία σεξουαλικής αφύπνισης και αυτοκαθορισμού

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
adele-ti-na-do.jpg
© Vivien Killilea / Getty Images

Τι Να Δω Σήμερα: "La Vie d’Adèle" του Αμπντελατίφ Κεσίς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ραντεβού στην Κυανή Ακτή με τέσσερις ταινίες στις οποίες εμφανίζεται -μάλιστα τρεις υποψήφιες στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών- είχε η αεικίνητη Λεά Σεϊντού, το οποίο όλα δείχνουν πως θα χάσει, καθώς βρέθηκε θετική στον covid-19. Μπορεί να μην δούμε λοιπόν την αστραφτερή Λεά στο κόκκινο χαλί, μπορούμε όμως να την (ξανά) δούμε στον θριαμβευτικό Χρυσό Φοίνικα που κατέκτησε το 2013 παρέα με την εκρηκτική Αντέλ Εξαρχόπουλος, την πρώτη και μοναδική φορά που το ύψιστο κινηματογραφικό βραβείο απονεμήθηκε και στις πρωταγωνίστριες της ταινίας εκτός από τον δημιουργό, στην τολμηρή και θαυμάσια ταινία «Η Ζωή της Αντέλ Κεφάλαιο 1 & 2» του Αμπντελατίφ Κεσίς, βασισμένη στο βιβλίο κόμικς «Το Μπλε Είναι το Πιο Ζεστό Χρώμα» της Ζουλί Μαρό .

Η Αντέλ (Αντέλ Εξαρχόπουλος) είναι μια νεαρή μαθήτρια Λυκείου, η οποία βρίσκεται σε εσωτερική σύγκρουση και σύγχυση σε σχέση με τη συναισθηματική της κατάσταση και τα έμφυλα πρότυπα του περιβάλλοντός της. Η ζωή της θα γίνει άνω κάτω από την σαρωτική γνωριμία της με την Εμά (Λεά Σεϊντού) με την οποία θα ξεκινήσει δειλά μια παθιασμένη και περιπετειώδη ερωτική σχέση. Βρίσκεται ανίσχυρη μπροστά στην κατακλυσμιαία δύναμη του πρώτου αληθινού έρωτα, τη σίγουρα αναπόφευκτη τραγωδία του χαμού της παιδικής αθωότητας αλλά και τον αδιαπραγμάτευτο θρίαμβο της ανάδυσης μιας ενήλικης γυναίκας που ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της και αποφασίζει η ίδια για το σώμα της.

adele-movie.jpg

Η ταινία που λάτρεψαν οι κριτικοί και δίχασε το κοινό, είχε προκαλέσει θύελλα και μεγάλη συζήτηση κυρίως για την νατουραλιστική προσέγγιση του σκηνοθέτη κατά τις μεγάλης διάρκειας, επίμαχες, έντονες ερωτικές σκηνές -ίσως όχι και τόσο μεγάλης αν ληφθεί υπόψη η συνολική διάρκεια του φιλμ στις τρεις ώρες- και τον σκοποφιλικό χαρακτήρα της κινηματογράφησής τους. Ο σκηνοθέτης είχε τότε κατηγορηθεί για τον ηδονοβλεπτικό τρόπο αναπαράστασης στα όρια της πορνογραφίας, την οφθαλμολαγνεία του φακού σε σχέση με τη θέση της κάμερας, καθώς επίσης και για το ανδρικό-εξουσιαστικό βλέμμα πάνω στο γυναικείο σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά έχουμε μια τόσο ρεαλιστική απεικόνιση λεσβιακού ερωτισμού σε βάθος και την αναπαράσταση της γυναικείας ομοφυλοφιλικής επιθυμίας και σχέσης, σε τόση λεπτομέρεια. Στις αρετές της ταινίας που είναι πολλές, υπάρχει διάχυση των τυπικών έμφυλων χαρακτηριστικών, ρευστότητα της σεξουαλικότητας, η ανδρική παρουσία είναι δευτερεύουσα, ωστόσο πανταχού παρούσα με το βλέμμα του σκηνοθέτη, οι ερωτικές σκηνές δείχνουν αμοιβαιότητα και ικανοποίηση χωρίς επιβολή κι ο θεατής ωθείται να σκεφτεί πέρα των ορίων του φύλου και των συνηθισμένων ετεροφυλικών σχημάτων. Ένα σπουδαίο δείγμα σπάνιου queer σινεμά με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και μια μοναδική ιστορία ενηλικίωσης, σεξουαλικής αφύπνισης, αυτοκαθορισμού και προσδιορισμού της ταυτότητας.

adele.jpg

«Η Ζωή της Αντέλ Κεφάλαια 1 & 2» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Strada Films. Είναι διαθέσιμη στο iPlatforma.

https://iplatforma.gr/film-145/

Blue Is The Warmest Color - Official Trailer

Η Ζωή της Αντέλ Κεφάλαια 1 & 2 (La Vie d’Adèle / Blue Is the Warmest Colour) 

Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, 2013, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική, 180’
Σκηνοθεσία: Αμπντελατίφ Κεσίς 
Σενάριο: Αμπντελατίφ Κεσίς, Γκάλια Λακρουά, Ζουλί Μαρό (βιβλίο κόμικς)
Πρωταγωνιστούν: Λεά Σεϊντού, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Σαλίμ Κεσιούς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ