- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°

Κριτική για την ταινία "Monday" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Σεμπάστιαν Σταν, Ντενίζ Γκοφ, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Έλλη Τρίγγου.
Ερωτική δήλωση προς την Αθήνα εν μέσω μιας εναλλακτικής αισθηματικής δραμεντί. Το τέταρτο φιλμ στην καριέρα του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, μετά από τα διαφορετικής θεματολογίας «Bank Bang», «Wasted youth» και «Suntan», φιλοδοξεί να επιτύχει μια εντυπωσιακή βουτιά στα επικίνδυνα νερά του παράφορου έρωτα. Το σενάριο (του ίδιου του σκηνοθέτη σε συνεργασία με τον Ρομπ Χέιζ) ψαγμένο και ανήσυχο μαζί, δεν στοχεύει σε μια τυπική μεταφορά του χιλιοειδωμένου και ταλαιπωρημένου κινηματογραφικά boy meets girl. Αντί να είναι ένα απλό νούμερο που προστίθεται στην ατέλειωτη αλυσίδα των κινηματογραφικών ειδυλλίων, προτιμά να ανατρέψει τους βασικούς κανόνες τους με όχημα τη νευρώδη κίνηση της κάμερας (θαυμάσιες οι λήψεις της νυχτερινής, ηλεκτρισμένης Αθήνας που σφύζει από ερωτισμό και μυστήριο με ειδική μνεία να γίνεται στον μικρόκοσμο της Κυψέλης) και την κατανόηση της προσπάθειας των δύο ηρώων να αλλάξουν τη ζωή τους για χάρη του απόλυτου έρωτα. Δεν το πετυχαίνει πάντα καθώς πολλές εξελίξεις φαίνεται από νωρίς προς τα πού πηγαίνουν, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων κυριαρχεί η έντιμη ματιά και η ειλικρινής αναζήτηση του «μοιραίου έρωτα» χωρίς εκπτώσεις και ημίμετρα. Το σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα του έλληνα σκηνοθέτη είναι η επιλογή και αξιοποίηση των δύο πρωταγωνιστών. Ο μαρβελικός «Στρατιώτης του Χειμώνα» Σεμπάστιαν Σταν και η ιρλανδή θεατρική κυρίως ηθοποιός Ντενίζ Γκοφ δένουν απόλυτα μεταξύ τους. Εκείνη, πρακτική και γήινη πείθει απόλυτα χάρη στη λαχτάρα της ανακάλυψης ενός ευαίσθητου άντρα που της μαθαίνει ξανά πώς να ζει. Εκείνος υπηρετεί πιστά τον ρόλο του παρορμητικού και επιπόλαιου καλλιτέχνη (που επιπλέον είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού που βλέπει σπάνια) ο οποίος προσπαθεί για πρώτη φορά στη ζωή του να συνδέσει τον ρεαλισμό με το όνειρο. Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια στη σχέση, αφού οι δύο ερωτευμένοι προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους που κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο να συναντηθούν. Κι αν τα πρώτα συγκρουόμενα επεισόδια έχουν αρκετή δόση χιούμορ (το καταστροφικό πάρτι που οργανώνουν προκειμένου να γνωριστούν οι φίλοι τους) η συνέχεια θα αποδειχτεί πιο πεζή και ισοπεδωτική. Ειδικά από τη στιγμή που το ερωτικό πάθος θα αρχίσει να υποχωρεί και τα ζητήματα της καθημερινότητας να ορίζουν το πρόγραμμά τους, το αναπόφευκτο ερώτημα είναι αν τελικά ο έρωτας μπορεί να νικήσει τα πάντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το σύμπαν του «Star Wars» στις ρομαντικές Φιλιππίνες
Έρχεται στις ελληνικές αίθουσες το φιλμ που έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ του Σάντανς
Μια εναλλακτική ματιά στον κόσμο μέσα από τα μάτια της γάτας, με το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ κινουμένων σχεδίων
Μια βραδιά γιορτής αφιερωμένη στα 80 χρόνια ελληνικού animation
Επιτυχία στις εισπράξεις, αλλά κάτω των προσδοκιών - Πώς βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων
Το δημιουργικό πνεύμα του θρυλικού σκηνοθέτη παρέμενε ζωντανό παρά τα προβλήματα υγείας
«Δεν έκανα ποτέ σινεμά για τα χρήματα»
Περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας
Όταν το σινεμά συναντά το skate
Συνολικά, το franchise έχει συγκεντρώσει 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως
Μια στιγμή, μια ταινία, μια επανάσταση. Η Κληρονομιά των αδελφών Λιμιέρ
Ο Ματ Ντέιμον μεταμορφώνεται σε «Οδυσσέα» για την πολυαναμενόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν
Νέο τρέιλερ για την πολυαναμενόμενη ταινία δράσης - Πότε κάνει πρεμιέρα
Πολλές από τις ταινίες του έχουν γυριστεί εκεί - Η στενή σχέση του με το Ηνωμένο Βασίλειο
Δεν διακρίνεται μόνο για τη διεισδυτική κοινωνικοπολιτική ματιά του και τη μυθιστορηματική αφηγηματική στιβαρότητά του, αλλά και για τα συναισθήματα στις ταινίες του
Κάποιοι κριτικοί το θάβουν, κάποιοι έχουν μια καλή κουβέντα να πουν
Η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη θα προβληθεί όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, μέσα στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια με αφορμή την ταινία της «Η Τέχνη της Μνήμης»
Το γοητευτικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων της Disney του 1937 μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ως live-action με τη συμμετοχή ηθοποιών
Δύο Παλαιστίνιοι μετανάστες πασχίζουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.