Κινηματογραφος

Το «Άσπρο Πάτο» αναπαράγει εκείνη την ασαφή αίσθηση πριν τη μέθη

Συγκινητική συνεργασία του Τόμας Βίντερμπεργκ με τον έξοχο Μαντς Μίκελσεν για άλλη μια φορά

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Άσπρο Πάτο (Druk / Another Round)» του Τόμας Βίντερμπεργκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Το αγαπημένο μας Athens Open Air Film Festival ξεκινά με φόρα και με οσκαρική πρεμιέρα την ενδέκατη έκδοσή του, σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με είσοδο ελεύθερη όπως κάθε χρόνο. Αν από τότε που άνοιξαν τα μπαρ και η εστίαση, είσαι μόνιμα ελαφρώς μεθυσμένος, πρώτον δεν σε αδικώ καθόλου και δεύτερον να η απόλυτη ταινία για εσένα. Σήμερα βλέπουμε, σε πανελλήνια πρεμιέρα το πρόσφατα βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και με τέσσερα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, φιλμ του Τόμας Βίντερμπεργκ, «Άσπρο Πάτο».

Ο Μάρτιν (Μαντς Μίκελσεν) είναι ένας θλιμμένος μεσήλικας καθηγητής σε σχολείο, ο οποίος αισθάνεται πως είναι μόνο μια ανάμνηση του πολλά υποσχόμενου νεαρού ερευνητή που κάποτε ήταν. Με άλλους τρεις συναδέλφους και φίλους του θα επιχειρήσουν την εφαρμογή της υπόθεσης Σκόρντερουντ, ενός Νορβηγού ψυχιάτρου, η οποία υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με 0,05 έλλειμα αλκοόλ στον οργανισμό τους και πως η κατανάλωση ενός με δύο ποτηριών κρασί ημερησίως χαρίζει αυτοπεποίθηση, ισορροπία, αρμονία και θάρρος.

Πνευματώδης και −γιατί όχι− οινοπνευματώδης αλλά και συγκινητική επιστροφή του Τόμας Βίντερμπεργκ στη συνεργασία του με τον έξοχο Μαντς Μίκελσεν, η οποία πράγματι αναπαράγει εκείνη την ασαφή αίσθηση μετά το δεύτερο-τρίτο ποτό και πριν τη μέθη, σε εκείνο το γνώριμο buzz σημείο που έχεις την ενέργεια να κάνεις σχεδόν τα πάντα και γύρω διαχέεται η αύρα του «όλα είναι πιθανά». Ο Τόμας Βίντερμπεργκ αποφεύγει επιδέξια τα επικίνδυνα κλισέ σε μια ταινία που μετά την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα αρχική ιδέα κρύβει πολλές παγίδες και κορυφώνει όλο το εγχείρημα πετυχαίνοντας μια τελική σκηνή την οποία θα συζητάμε «over drinks» για καιρό.

Το «Άσπρο Πάτο» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους την 1/7 από τη Rosebud 21. Προβάλλεται από το 11ο Athens International Film Festival.


Άσπρο Πάτο (Druk / Another Round)
Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, 2020, Έγχρωμη
Δράμα / Κωμωδία, 117’
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
Σενάριο: Τόμας Βίντερμπεργκ, Τομπίας Λίντχολμ
Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάουνους Μίλανγκ, Λαρς Ράντε, Μαρία Μπονεβί