Κινηματογραφος

The Celluloid Closet: Oι queer στιγμές του Χόλιγουντ

Ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που θέτει ανοικτά το ζήτημα της ορατότητας των ομοφυλόφιλων χαρακτήρων στη βιομηχανία του θεάματος

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«The Celluloid Closet» των Ρομπ Έπσταϊν και Τζέφρι Φρίντμαν

Τι Να Δω Σήμερα: «The Celluloid Closet» των Ρομπ Έπσταϊν και Τζέφρι Φρίντμαν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Με την Athens Pride Week να μεταφέρεται σε νέες ημερομηνίες από τις προγραμματισμένες 4 έως και 11 Ιουνίου, προς τον Ιούλιο, λαμβάνονται υπ' όψιν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως ανακοίνωσε η οργανωτική ομάδα, αναβάλλονται για λίγο τουλάχιστον οι εκδηλώσεις εορταστικού προφίλ μεν, πολιτικής διεκδίκησης των lgbtq δικαιωμάτων δε, οι οποίες παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ. Ο Ιούνιος γιορτάζεται πλέον ως Pride Month σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των γεγονότων του Stonewall Inn, το βράδυ της 27ης προς 28η Ιουνίου του 1969, του δημοφιλούς γκέι κλαμπ στο Γκρίνουιτς Βίλατζ στην πόλη της Νέας Υόρκης, τα οποία γρήγορα εξελίχθηκαν σε γενικευμένα επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Η ετήσια πορεία της επετείου των παραπάνω γεγονότων ως Pride παρέλαση, η οποία πραγματοποιείται και στη χώρα μας κάθε χρόνο με μεγαλύτερη συμμετοχή, φέτος έχει πάρει μετάθεση για τον Σεπτέμβριο.

«The Celluloid Closet» των Ρομπ Έπσταϊν και Τζέφρι Φρίντμαν

Στον κινηματογράφο, η lgbtq εκπροσώπηση δεν ήταν ποτέ μια απλή υπόθεση. Το εύστοχο ντοκιμαντέρ «The Celluloid Closet» των Ρομπ Έπσταϊν και Τζέφρι Φρίντμαν είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την κατανόηση της απεικόνισης (και της απουσίας της) των lgbtq ατόμων στη μεγάλη οθόνη και της τεράστιας σημασίας της. Καθώς ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη αντανακλαστική της κοινωνίας και της ανθρώπινης κατάστασης, η συστηματική μη εκπροσώπηση της διαφορετικότητας στον σεξουαλικό προσανατολισμό έχει αντίκτυπο στο πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τον εαυτό τους και την θέση τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

«The Celluloid Closet» των Ρομπ Έπσταϊν και Τζέφρι Φρίντμαν

Με την υπέροχη και σίγουρη φωνή της Λίλι Τόμλιν στην αφήγηση και βασισμένο στο βιβλίο του συγγραφέα και ακτιβιστή Βίτο Ρούσο, το άκρως εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στις πιο αντιπροσωπευτικές queer στιγμές του Χόλιγουντ από τη γέννηση του κινηματογράφου ως το 1995, θέτοντας ανοικτά το ζήτημα της ορατότητας των ομοφυλόφιλων χαρακτήρων και, πιο συγκεκριμένα, την απόκρυψή τους στο σινεμά. Από τη Μάρλεν Ντίτριχ και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ ως τη Σούζαν Σαράντον και τον Ρίβερ Φίνιξ κι από τον «Επαναστάτη Χωρίς Αιτία» και το «Μπεν Χουρ» ως το «Βασικό Ένστικτο» και το «Φιλαδέλφεια», σκηνές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη σου και σκηνές που είχες ξεχάσει, σκηνές που ούτε γνώριζες την ύπαρξή τους και σκηνές που δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου, το «The Celluloid Closet» είναι μια εις βάθος έρευνα εμφάνισης ομοφυλόφιλων χαρακτήρων και στοιχείων σε mainstream ταινίες μιας βιομηχανίας θεάματος που προσποιείται για πάνω από ένα αιώνα πως δεν είναι εκεί.

Το «The Celluloid Closet» είναι διαθέσιμο στο YouTube.

The Celluloid Closet Trailer

The Celluloid Closet
Η.Π.Α., 1995, Έγχρωμη
Ιστορική / Ντοκιμαντέρ, 102’
Σκηνοθεσία: Ρομπ Έπσταϊν, Τζέφρι Φρίντμαν
Σενάριο: Βίτο Ρούσο (βιβλίο), Ρομπ Έπσταϊν, Τζέφρι Φρίντμαν, Σάρον Γουντ, Άρμιστεντ Μόπιν
Πρωταγωνιστούν: Λίλι Τόμλιν, Τόνι Κέρτις, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Σούζαν Σαράντον, Σίρλεϊ Μακ Λέιν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ