Κινηματογραφος

«Miles Davis: Birth of the Cool»: η βιογραφία του Μάιλς Ντέιβις

Η τρικυμιώδης ζωή και η εκρηκτική καριέρα της μουσικής ιδιοφυίας που άλλαξε τη τζαζ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον

Τι Να Δω Σήμερα: «Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Πλούσιο σε αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, ειλικρινές, διαφωτιστικό και ελαφρώς διδακτικό για τη ζωή και το έργο ενός μουσικού δημιουργού διαφορετικού από τους άλλους, του πιο απροσποίητα cool τζαζίστα στον κόσμο. Σαν σήμερα το 1926 γεννιέται μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στην ιστορία της τζαζ αλλά και της μουσικής του 20ού αιώνα. Σήμερα βλέπουμε το «Miles Davis: Birth of the Cool» του Στάνλεϊ Νέλσον.

Η συναρπαστική και περιπετειώδης ζωή του Αμερικανού τρομπετίστα, το ταλέντο του οποίου έλαμψε σε μια εποχή που η τζαζ δονούσε τον μουσικό κόσμο, χωρίς να κρύβει την σκοτεινή πλευρά του σε σχέση με την εξάρτησή του από να ναρκωτικά, τον βίαιο χαρακτήρα και τον κατά καιρούς μισογυνισμό του, αλλά και τις απογοητεύσεις, την τρυφερότητα και την ευαισθησία μιας βαθιά ευάλωτης και τραγικής καλλιτεχνικής φύσης.

Το φιλμ είναι πλούσιο σε λεπτομέρεια ωστόσο κάπως στεγνό σε συναίσθημα δηλαδή σε άμεση σχέση με το περιεχόμενο που παρουσιάζει, αφού ο Μάιλς Ντέιβις ζούσε για τη μουσική, ήθελε να την ανακαλύψει όλη, αγκάλιαζε την αλλαγή και ελεύθερος εξερευνούσε το συναίσθημα και την πολυπλοκότητα των μουσικών διαλέκτων που ο ίδιος δημιουργούσε. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία άκρως εκπαιδευτική βιογραφία ειδικά για όσους δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του συνόλου της καριέρας αλλά και της τρικυμιώδους ζωής του καταξιωμένου συνθέτη και δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τον κατάλογο του τεράστιου έργου, το ανεξάντλητο ταλέντο και τη μοναδική ιδιοφυία του θρυλικού Μάιλς Ντέιβις.

MILES DAVIS. BIRTH OF THE COOL Trailer English German OmU (2020)

Ο θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις διαφορετικές επιρροές, τα ξεχωριστά στυλ, τους τολμηρούς αυτοσχεδιασμούς, τις ασυνήθιστες ενορχηστρώσεις και φυσικά τη «γέννηση του cool» από έναν πρωτοπόρο και ελεύθερο καλλιτέχνη ο οποίος -δεν είναι υπερβολή να πούμε πως- άλλαξε τη τζαζ και τη μουσική για πάντα.

Το «Miles Davis: Birth of the Cool» είναι διαθέσιμο στα iTunes και Netflix.

Miles Davis: Birth of the Cool
Η.Π.Α., 2019, Έγχρωμη
Βιογραφική, 115’
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Νέλσον
Σενάριο: Γκρέγκορι Ντέιβις (βιβλίο), Νέιθαν Σκάλνικ
Πρωταγωνιστούν: Καρλ Λάμπλι, Μάιλς Ντέιβις, Ρέτζιναλντ Πέτι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ