Κινηματογραφος

Η «Υψηλή Νοημοσύνη» του Μάικ Νίκολς θέτει υψηλά τον πήχη

Η Έμμα Τόμσον σπάει τον τέταρτο τοίχο σε μια άνιση σωματική και ψυχική δοκιμασία

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ηθοποιός Έμα Τόμσον στην ταινία Wit του Μάικ Νίκολς

Τι Να Δω Σήμερα: “Wit” του Μάικ Νίκολς - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ώριμη, συγκινητική αλλά και δύσκολη η σημερινή επιλογή ταινίας, είναι ένας φόρος τιμής στη σημερινή Διεθνή Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων, η οποία σκοπό έχει να υπενθυμίζει την καθημερινή προσφορά και την αδιάκοπη φροντίδα και υποστήριξη προς τον άνθρωπο, ενός απαιτητικού και συχνά παρεξηγημένου επαγγέλματος. Την εποχή της πανδημίας φυσικά κανείς δεν χρειάζεται τέτοιου είδους υπενθυμίσεις. Ας γίνει ωστόσο με την ευκαιρία η σημερινή ημέρα μια αφορμή για να εκφραστεί για ακόμη μια φορά και από αυτήν εδώ τη στήλη, η αμέριστη ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους ενός από τα ούτως ή άλλως πιο επικίνδυνα και σκληρά επαγγέλματα της πρώτης γραμμής των υπηρεσιών υγείας, το οποίο έφτασε στην εποχή μας, με όρους επιστημονικής φαντασίας στα όρια του ανέφικτου.

Σήμερα βλέπουμε την «Υψηλή Νοημοσύνη» του Μάικ Νίκολς («Ο Πρωτάρης») του σκηνοθέτη της περιπλοκότητας της ζωής των ζευγαριών και των προκλήσεων των ανθρώπινων σχέσεων. Μια τηλεταινία παραγωγής HBO βασισμένη στο καθηλωτικό, βραβευμένο με Πούλιτζερ το 1999, θεατρικό κείμενο της Μάργκαρετ Έντσον. Η Βίβιαν (Έμμα Τόμσον) είναι μια ευφυής και αυστηρή καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας η οποία διαγνώσκεται με καρκίνο των ωοθηκών σε μη αναστρέψιμο τελικό στάδιο. Ως θεατής νιώθεις το ίδιο ανήμπορος να βοηθήσεις αυτή την δυναμική ηρωίδα, όσο και η ίδια είναι ανήμπορη να βοηθήσει τον εαυτό της καθώς υποκύπτει σταδιακά, ενώ σπάει τον τέταρτο τοίχο κατά τη διάρκεια της μεταποιητικής επίδρασης της ασθένειας αλλά και της άγριας θεραπείας, για να εξηγήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους φόβους της.

Από τις σημαντικότερες βρετανίδες ηθοποιούς η χαρισματική Έμμα Τόμσον, ερμηνεύει έναν σύνθετο χαρακτήρα με πολύ συγκεκριμένη και σφιχτή γνώμη για τα πράγματα, την κατάστασή της και το αντικείμενό της, το οποίο γνωρίζει σε βάθος. Καθώς όμως η ασθένειά της εξελίσσεται, αντιλαμβάνεται δυστυχώς με τον πιο επώδυνο τρόπο, την προσωρινότητα της ύπαρξης και την ασάφεια της σκέψης. Η ταινία απεικονίζει την υποστήριξη και τη φροντίδα της νοσοκόμας Σούζι (Όντρα ΜακΝτόναλντ) προς τη Βίβιαν καθώς οι σωματικές τις δυνάμεις την εγκαταλείπουν και καλείται να αντιμετωπίσει την ψυχική δοκιμασία της διαχείρισης της ιδέας του θανάτου.

Μια περιποιημένη ταινία στις λεπτομέρειές της όπως πολλές από το HBO, δίχως να έχει τίποτα να ζηλέψει από κινηματογραφικές παραγωγές, σε μια εποχή που η τηλεοπτική άνοιξη δεν είχε φτάσει ακόμη. Θέτει υψηλά τον πήχη για τον θεατή καθώς και ο ίδιος μεταμορφώνεται μαζί με μια προικισμένη ακαδημαϊκό, η αριστεία της οποίας δυστυχώς δεν μπορεί να αποτρέψει την οριστική της κατάσταση, όσο άδικο κι αν ακούγεται αυτό και με μια ακλόνητη και ανεξάρτητη προσωπικότητα, η οποία χάνει σιγά σιγά όχι μόνο τον έλεγχο του σώματός της αλλά και το σημαντικότερο εργαλείο της, το πνεύμα.

Η ηθοποιός Έμα Τόμσον στην ταινία Wit του Μάικ Νίκολς

Η «Υψηλή Νοημοσύνη» είναι διαθέσιμη στο HBO από την Vodafone TV.

HBO trailer for wit

Υψηλή Νοημοσύνη (Wit)

Η.Π.Α., 2001, Έγχρωμη

Δράμα / Τηλεταινία, 99’

Σκηνοθεσία: Μάικ Νίκολς

Σενάριο: Μάργκαρετ Έντσον (θεατρικό), Έμμα Τόμσον, Μάικ Νίκολς

Πρωταγωνιστούν: Έμμα Τόμσον, Κρίστοφερ Λόιντ, Όντρα ΜακΝτόναλντ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ