Κινηματογραφος

«Η Δίκη των 7 του Σικάγο»: Τι συνέβη και δεν πήρε κανένα Όσκαρ

Ο Άαρον Σόρκιν είναι ο μεγάλος χαμένος της φετινής απονομής Όσκαρ

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
i-diki-ton-7-toy-chicago-oscar.jpg
© netflix

Τι Να Δω Σήμερα: "The Trial of the Chicago 7" του Άαρον Σόρκιν ήταν υποψήφιο για 6 Όσκαρ και δεν πήρε κανένα.

Στον απόηχο της διαφορετικής και συμπεριληπτικής απονομής των βραβείων Όσκαρ, τους νικητές και τους λόγους τους, τα αναμενόμενα φαβορί και τις λιγοστές ανατροπές της βραδιάς, ας πάρουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τον μεγάλο χαμένο της χθεσινής απονομής. Τον Άαρον Σόρκιν και τη «Δίκη των 7 του Σικάγο».

Υποψήφια για έξι αγαλματίδια χωρίς να «πάρει σπίτι» κανένα, η «Δίκη των 7 του Σικάγο» είναι ένα δικαστικό δράμα γύρω από τη μεροληπτική δίκη των οργανωτών των διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος του 1968 στο Σικάγο, λόγω των αιματηρών επεισοδίων που εξελίχθηκαν μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομίας, με την κατηγορία πως οι πρώτοι ήταν οι υποκινητές.

Επίκαιρο πολιτικό σχόλιο πάνω στη διαχρονική αστυνομική βία σε βίντατζ έκδοση κατευθείαν από το 1968, ένα από τα πιο ταραγμένα και πολιτικά φορτισμένα έτη, μιας δεκαετίας που είχε υποσχεθεί στην ανθρωπότητα πως θα άλλαζε τον κόσμο. Ο Άαρον Σόρκιν με ένα απαιτητικό σενάριο όπως πάντα, ενεργοποιεί τον θεατή και τον καλεί να σκεφτεί τι έχει αλλάξει από τότε έως τη σημερινή εποχή που τα φαινόμενα αστυνομικής βαρβαρότητας πληθαίνουν παρά το γεγονός πως πολλά από αυτά καταγράφονται με σύγχρονα μέσα και που οι υποκινητές της οργανωμένης βίας, του μίσους και της πολιτικής αποσταθεροποίησης είναι άτομα που κρατούν ύψιστα θεσμικά αξιώματα, όπως ο Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Ο Σάσα Μπάρον Κοέν διανύοντας την καλύτερη φάση της καριέρας του ως τώρα, ξεχωρίζει στον ρόλο του πολιτικού ακτιβιστή Άμπι Χόφμαν μέσα από ένα δυνατό ensemble cast, ωστόσο η δυσπραγία του Σόρκιν στη σκηνοθεσία δεν απογειώνει ποτέ μια ταινία η οποία ενώ έρχεται με πολλές περγαμηνές, δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την αίσθηση πως πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας παραγωγής για τηλεόραση και όχι για μια μεγάλη κινηματογραφική ταινία, όπως έχει λανσαριστεί.

i-diki-ton-7-toy-chicago-poster.jpg

«Η Δίκη των 7 του Σικάγο» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon. Είναι διαθέσιμη στο Netflix.

The Trial of the Chicago 7 | Official Trailer | Netflix Film

Η Δίκη των 7 του Σικάγο (The Trial of the Chicago 7)

Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία,2020, Έγχρωμη
Δράμα / Ιστορική / Θρίλερ, 129’
Σκηνοθεσία: Άαρον Σόρκιν
Σενάριο: Άαρον Σόρκιν
Πρωταγωνιστούν: Σάσα Μπάρον Κοέν, Έντι Ρεντμέιν, Μαρκ Ράιλανς, Τζόσεφ Γκόρντον Λέβιτ, Τζέρεμι Στρονγκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ