Κινηματογραφος

BAFTA 2021: Όλοι οι νικητές των βρετανικών βραβείων

Και ο φόρος τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος των BAFTA

Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

BAFTA 2021: Στις ταινίες «Nomadland» και «Promising Young Woman» τα βραβεία σε σημαντικές κατηγορίες - Αναλυτικά η λίστα με τους νικητές

Οι ταινίες «Nomadland» της Κλόι Ζάο και «Promising Young Woman» της Έμεραλντ Φενέλ ήταν εκείνες που απέσπασαν τα περισσότερα βραβεία κατά τη διάρκεια της 74ης τελετής απονομής των BAFTA που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν οι τηλεπαρουσιαστές και ραδιοφωνικοί DJs Ίντιθ Μπόουμαν και Ντέρμοτ Ο' Λίρι, οι οποίοι μαζί με παρουσιαστές όπως ο Χιού Γκραντ, ο Τζέιμς Μακαβόι, η Φίμπι Ντίνεβορ κ.α., βρέθηκαν στο άδειο – λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – Royal Albert Hall του Λονδίνου. Άλλοι παρουσιαστές όπως η Ρενέ Ζελβέγκερ, η Άννα Κέντρικ και η Ρόουζ Μπερν εμφανίστηκαν από το Λος Άντζελες μέσω οθόνης σε ζωντανή σύνδεση.  Οι υποψήφιοι - τουλάχιστον όσοι κατάφεραν να συνδεθούν - βρίσκονταν στο σπίτι τους ή κάποιον άλλο χώρο και τους παρακολουθήσαμε μέσω του Zoom.

Στην τελετή θα παρευρισκόταν διαδικτυακά και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αλλά λόγω του πένθους για τον θάνατο του παππού του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου την Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα. «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο του Αυτού Μεγαλειοτάτου πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Ενδιμβούργου, του οποίου η στενή σχέση με την Ακαδημία μετρά πάνω από 60 χρόνια», αναφέρθηκε στην αρχή της εκδήλωσης ως φόρος τιμής στον πρίγκιπα που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης.

Η Έμεραλντ Φενέλ, σκηνοθέτρια της βραβευμένης ταινίας «Promising Young Woman» © EPA/ΑΠΕ/ BAFTA / HANDOUT

Όσον αφορά τους νικητές, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε το «Nomadland» με τέσσερα βραβεία στις μεγαλύτερες κατηγορίες – μεταξύ άλλων - Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Α’ Γυναικείο για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Καλύτερη Φωτογραφία. Η Κλόι Ζάο είναι μόνο η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας στα 53 χρόνια του θεσμού. Και πλέον για ακόμα μια φορά φαίνεται πως η νίκη στην οσκαρική κατηγορία Καλύτερης Ταινίας είναι δεδομένη. Το «Promising Young Woman» κέρδισε δύο BAFTA στις σημαντικές κατηγορίες Καλύτερη Βρετανική Ταινία και Πρωτότυπο Σενάριο.

Σε μια από τις εκπλήξεις της βραδιάς, ο Άντονι Χόπκινς κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού για τον ρόλο του στην ταινία «The Father» («Ο Πατέρας»), ενώ πολλοί περίμεναν ακόμα μια νίκη του Τσάντγουικ Μπόσμαν («Η Θρυλική Μα Ρέινι»). Ο 83χρονος ηθοποιός είναι ο γηραιότερος νικητής αυτού του βραβείου. Ο Ντάνιελ Καλούγια – που έχει σαρώσει στην φετινή περίοδο των βραβείων – κέρδισε το BAFTA Β’ Ανδρικού για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas and the Black Messiah» και η Γιου-γιουvκ Γιουν το BAFTA B’ Γυναικείο για την ερμηνεία της στην ταινία «Minari». Ο Γιώργος Λαμπρινός έχασε το βραβείο για το Μοντάζ του φιλμ «The Father», το οποίο κέρδισε ο Μίκελ Ο.Τζ Νίλσεν για το «Sound of Metal». Η animation ταινία της Pixar «Soul» απέσπασε τα βραβεία Καλύτερου Κινουμένου Σχεδίου και Καλύτερης Μουσικής, ενώ το «My Octopus Teacher» κατάφερε να διακριθεί στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ταινία του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ «Another Round» («Druk» στα δανέζικα) βραβεύτηκε ως Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία και ο Φλοριάν Ζελέρ στην κατηγορία Διασκευασμένο Σενάριο για το φιλμ «The Father».

Η Μπάκι Μπακράι νικήτρια του βραβείου BAFTA «Ανερχόμενου Ηθοποιού» © EPA/ΑΠΕ/BAFTA / HANDOUT

Τέλος, ακόμα μια σημαντική νίκη ήταν αυτή της 18χρονης Μπάκι Μπακράι στην κατηγορία Ανερχόμενη Ηθοποιός. Στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο, η νεαρή ηθοποιός υποδύεται μια έφηβη που την εγκαταλείπει η μητέρα της στην ταινία «Rocks».

BAFTA 2021: Όλοι οι νικητές

Καλύτερη Ταινία: Nomadland
Καλύτερη Βρετανική Ταινία: Promising Young Woman
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Κλόι Ζάο - Nomadland
Α' Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ - Nomadland
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Άντονι Χόπκινς - The Father
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια - Judas and the Black Messiah
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζανγκ - Minari
Μοντάζ: Sound Of Metal – Μίκελ Ο.Τζ Νίλσεν


Διασκευασμένο Σενάριο:
The Father – Κρίστοφερ Χάμπτον, Φλοριάν Ζελέρ
Πρωτότυπο Σενάριο: Promising Young Woman – Έμεραλντ Φενέλ
Καλύτερη Φωτογραφία: Nomadland – Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς
Κινούμενα Σχέδια: Soul


Ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα/σκηνοθέτη/παραγωγό:
His House – Ρέμι Γουίκς
Ανερχόμενος Ηθοποιός (EE Rising Star Award): Μπάκι Μπακράι 
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Another Round
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: My Octopus Teacher


Κοστούμια: Ma Rainey’s Black Bottom
Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Ma Rainey’s Black Bottom
Καλύτερη Μουσική: Soul - Τρεντ Ρέζνορ & Άτικους Ρος και Τζον Μπατίστ
Σχεδιασμός Παραγωγής: Mank
Ήχος: Sound Of Metal
Ειδικά Οπτικά Εφέ: Tenet
Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους: The Present
Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους Animation: The Owl And the Pussycat
Κάστινγκ: Rocks