Κινηματογραφος

Khraniteli: Δείτε τη σοβιετική εκδοχή του Lord of the Rings

Το φιλμ είναι βασισμένο στο πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Khraniteli»: Η χαμένη σοβιετική εκδοχή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» από το 1991 κυκλοφόρησε στο YouTube - Δείτε την ταινία

Καθώς περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για την επερχόμενη τηλεοπτική σειρά της Amazon «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και κυρίως την ημερομηνία κυκλοφορίας της, ήρθε μια αναπάντεχη είδηση που αφορά σε μια άλλη τηλεοπτική μεταφορά των μυθιστορημάτων του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.  

Πρόκειται για τη σοβιετική εκδοχή του «Lord of the Rings» με τίτλο «Khraniteli» (που σημαίνει «φύλακες»). Η τηλεταινία έκανε πρεμιέρα στη Ρωσία το 1991, δηλαδή 10 χρόνια πριν το πρώτο φιλμ της οσκαρικής τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον. Το πρότζεκτ γυρίστηκε πριν από 30 χρόνια στο τηλεοπτικό στούντιο Leningrad και μετά από μόνο μια προβολή του στη μικρή οθόνη, εξαφανίστηκε και δεν γνώριζε κανείς τι απέγινε. Μέχρι που το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο 5TV, δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες στο YouTube, ολόκληρη την ταινία σε δυο βίντεο: το 1ο και 2ο μέρος. Μάλιστα το πρώτο μέρος έχει ήδη πάνω από ενάμισι εκατομμύρια views, ενώ η είδηση έγινε αμέσως viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το The Guardian, το «Khraniteli» είναι βασισμένο στο πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας του Τόλκιν «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού». Κι ενώ οι θαυμαστές των βιβλίων του Βρετανού συγγραφέα θα αναγνωρίσουν την πλοκή και τους χαρακτήρες, η ταινία στη ρωσική γλώσσα απέχει πολύ από τον κινηματογραφικό κόσμο που δημιούργησε ο Πίτερ Τζάκσον. Είναι αναμφισβήτητα μια κακόγουστη – και αρκετά παράξενη συνολικά – μεταφορά με εμφανή τον χαμηλό προϋπολογισμό που χρησιμοποιήθηκε. Το σάουντρακ συνέθεσε ο Αντρέι Ρομάνοφ του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Akvarium, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Όμως παρά τα αρνητικά στοιχεία και την ψυχεδέλεια, το φιλμ είναι πλούσιο σε οπτικά εφέ που δημιουργήθηκαν με τις νέες τεχνολογίες εκείνης της εποχής. Όσο για το πώς χάθηκε και επανεμφανίστηκε μετά από τόσα χρόνια, ίσως να υπάρχει μια εξήγηση. Εκείνη ήταν η τελευταία χρονιά της Σοβιετικής Ένωσης και η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή που ακολούθησε θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει για το «Khraniteli» χάθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.