Κινηματογραφος

«Η Περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ έρχεται στις οθόνες μας

Από το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mepris.jpg
© Carlotta Films

Τι Να Δω Σήμερα: «Le Mépris» του Ζαν Λικ Γκοντάρ στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Κανονικά άνοιξη στην Αθήνα σημαίνει Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Τώρα, άνοιξη με κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις αίθουσες κλειστές στην Αθήνα, σημαίνει Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου online. Η αγαπημένη ανοιξιάτικη κινηματογραφική συνήθεια της πόλης, δίνει ραντεβού με σινεφίλ σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, για πρώτη φορά διαδικτυακά. Από τις 6 έως τις 14 Απριλίου, 39 ταινίες σε διαγωνιστικό, πανόραμα, carte blanche στο Champs-Élysées Film Festival και λοιπά τμήματα, φέρνουν στις οθόνες μας το γαλλόφωνο σινεμά, με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους, μέσω της πλατφόρμας του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος. Επιπλέον, καθημερινές διαδικτυακές συναντήσεις με συντελεστές των ταινιών μεταδίδονται απευθείας και δωρεάν στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα, στα κανάλια του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Από τις πιο δυνατές επιλογές του αφιερώματος «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», ξεχωρίζουμε και προτείνουμε για σήμερα την αιώνια «Περιφρόνηση»του αειθαλούς Ζαν Λικ Γκοντάρ, την οποία παρουσιάζει η σκηνοθέτης Στέλλα Θεοδωράκη.

Ο ανασφαλής θεατρικός συγγραφέας Πολ (Μισέλ Πικολί), δέχεται την πρόταση του Αμερικανού παραγωγού Τζέρεμι (Τζακ Πάλανς) να γράψει εκ νέου το σενάριο μιας εμπνευσμένης από την Οδύσσεια ταινίας, σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ, την ώρα που η πανέμορφη σύντροφός του Καμίγ (Μπριζίτ Μπαρντό) τον περιφρονεί και ανάμεσα σε εκείνη και τον Τζέρεμι αναπτύσσεται ένα όχι και τόσο κρυφό φλερτ, στο ειδυλλιακό Κάπρι.

image-le-mepris-1963.jpg

Η Καμίγ περιφρονεί τον Πολ, όπως η συνείδηση περιφρονεί τις εκπτώσεις της προσωπικότητας στο όνομα του κέρδους και τη διαπραγμάτευση της ακεραιότητας έναντι της καλλιτεχνικής εντιμότητας. Περιφρόνηση για τον άνθρωπο που ενώ είναι γεννημένος για να κοιτάει προς τα πάνω, ενώ έχει την επιλογή για το υψηλό προτιμά το γήινο, που διαλέγει να μην τον απασχολεί το πνευματικό αλλά το πρακτικό.

Μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες του τρισμέγιστου Ζαν Λικ Γκοντάρ, η μυθική καριέρα του οποίου είναι γεμάτη με ανεκτίμητα διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου και μια ιστορία στην οποία συναντάμε το γνωστό αυτοαναφορικό ύφος του αινιγματικού σκηνοθέτη σε σχέση με τον κινηματογράφο και την διάθεσή του να επικοινωνεί με το κοινό σπάζοντας τον τέταρτο τοίχο, όπως και σε άλλες ταινίες του.

Χαιρετίζουμε το 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό αντάμωμα!

perifronisi.jpg

«Η Περιφρόνηση» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τη Neo Films. Είναι διαθέσιμη στην on-line πλατφόρμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος έως 14/4.

cinema.ifg.gr
festivalfilmfrancophone.gr

Le Mépris (New Trailer) - In cinemas 1 Jan 2016 | BFI release

Η Περιφρόνηση (Le Mépris / Contempt)

Γαλλία, Ιταλία, 1963, Έγχρωμη
Δράμα / Ρομαντική, 103’
Σκηνοθεσία: Ζαν Λικ Γκοντάρ
Σενάριο: Αλμπέρτο Μοράβια (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Φριτς Λανγκ, Τζακ Πάλανς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ