Κινηματογραφος

Δεκαπέντε διεθνείς παραγωγές θα κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα

Θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαντορίνη
Σαντορίνη © Unsplash / Kat Garcia

Διεθνείς παραγωγές ετοιμάζονται να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα το 2021 - Πώς η χώρα μας προσέλκυσε τις παραγωγές παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Περισσότερες από δεκαπέντε διεθνείς παραγωγές αναμένεται να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο του 2021, αφήνοντας στη χώρα μας περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.

Η Βένια Βέργου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commission) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μίλησε σήμερα για ντόμινο θετικών εξελίξεων, τονίζοντας ότι διεθνείς παραγωγές αποφάσισαν να έρθουν για γυρίσματα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας στην ημερίδα του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με θέμα «Από την κινηματογραφική παιδεία και εκπαίδευση στην κινηματογραφική παραγωγή», η κ. Βέργου είπε: «καταφέραμε με συντονισμένες κινήσεις, και μέσα από την παρουσία μας σε διεθνή φόρα, εκθέσεις και σε διεθνείς αγορές στο εξωτερικό -ακόμη και online λόγω της πανδημίας- να δείξουμε στους ξένους ότι είναι εφικτό, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες να ολοκληρώνονται τα γυρίσματα στη χώρα με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην χάσουμε καμία παραγωγή, όταν σταμάτησαν οι κάμερες, αλλά αντίθετα να καταφέρουμε να προσελκύσουμε και μεγάλες παραγωγές που ήταν προγραμματισμένες να κάνουν γυρίσματα σε άλλες χώρες». 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Βέργου τόνισε ότι στην εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα θετικό ρόλο διαδραμάτισε και το cash rebate, που προβλέπει την επιστροφή επιλέξιμων δαπανών μιας παραγωγής, σχολιάζοντας πως είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι πρόθεση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι η ενθάρρυνση και ενίσχυση των παραγωγών που προτίθενται να δεχτούν να εκπαιδεύουν αποφοίτους και τελειόφοιτους αναγνωρισμένων κινηματογραφικών σχολών και στο στάδιο της αναζήτησης τοποθεσίας αλλά και στο στάδιο της παραγωγής.

Ο υπεύθυνος του film office Αθήνας, Στάθης Καλογερόπουλος, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται υπό πολιορκία ξένων παραγωγών» και τόνισε ότι «ήδη το 2021 έχει κλείσει επί της ουσίας και τώρα κλείνει και το 2022».  Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από τα γυρίσματα στην Αθήνα της σειράς «Τεχεράνη» και σημείωσε ότι επρόκειτο για ένα πρότζεκτ με σπάνια χαρακτηριστικά καθώς ήταν μια μικρή παραγωγή, η οποία μόλις γυρίστηκε, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλης τηλεοπτικής πλατφόρμας και εξαγοράστηκε από αυτή. Επρόκειτο ουσιαστικά για την τελευταία παραγωγή που γυρίστηκε στην Αθήνα πριν από το lockdown, ενώ για τη δεύτερη σεζόν της σειράς τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν ως τα τέλη Αυγούστου. Μεταφέροντας την εμπειρία του από τη διαδικασία σημείωσε ότι όταν γυρίστηκε η σειρά ήταν Χριστούγεννα και επειδή ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της πόλης δεν θα μπορούσε να «συμβαδίζει» με το περιεχόμενο της σειράς, κάθε φορά έπρεπε να ξεστολίζεται η πόλη και να στολίζεται ξανά μετά. Επίσης για τις ανάγκες της σειράς έπρεπε να αλλάξουν οι επιγραφές στο αεροδρόμιο, γεγονός που προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δύο μέρες.

Η αν. προϊσταμένη στο Αυτοτελές Τοπικό Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών παραγωγών (film office) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Λίνα Μυλωνάκη αναφέρθηκε στον τομέα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης «για τους επαγγελματίες, όχι μόνο του οπτικοακουστικού χώρου αλλά και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους επαγγελματίες, του τουρισμού, του ξενοδοχειακού κλάδου των μεταφορών» και τόνισε ότι θα πρέπει να είναι και εκείνοι σύμμαχοι στην όλη προσπάθεια μαζί με τους κατοίκους όλης της περιοχής.

«Διαθέτουμε από τροπικές παραλίες μέχρι χιονισμένα τοπία, εναλλαγή φυσικών σκηνικών, πληθώρα επιλογών, άμεση πρόσβαση σε διαφορετικές τοποθεσίες την ίδια μέρα, διαφορετικά σκηνικά. Στην ουσία η Κεντρική Μακεδονία είναι ένα ανοιχτό σετ διάσπαρτο σε όλη την περιοχή που μας δίνει εναλλακτικές επιλογές για την ίδια κατηγορία τοποθεσιών, είναι ιδανική αρχή για μια καλή ιστορία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ