Κινηματογραφος

Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι «Ο Ψευταράς» σε μια ανάλαφρη slapstick κωμωδία

Πρωταπριλιά: μήπως είναι μια μέρα όπως οι υπόλοιπες;

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: «Ο Ψευταράς» με τον Τζιμ Κάρεϊ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της Πρωταπριλιάς

Πρωταπριλιά σήμερα και οι κατεργάρηδες σε όλο τον κόσμο, δικαιούνται να τη γλιτώσουν κάνοντας ακίνδυνες φάρσες και λέγοντας αθώα ψέματα. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η Πρωταπριλιά συνδέεται με την Πρωτοχρονιά, η οποία πριν την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου γιορταζόταν κοντά στην εαρινή ισημερία και μέχρι την πρώτη ημέρα του Απριλίου.

Όσοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά εκείνη την ημέρα, έπεφταν θύματα κοροϊδίας και φάρσας από εκείνους που υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο. Από τότε έχουμε δει και διαβάσει μερικές αξέχαστες φάρσες και ψεύτικες ειδήσεις σε διάφορα μέσα ανά τον κόσμο. Την εποχή όμως των fake news, μήπως η Πρωταπριλιά είναι μια μέρα όπως οι υπόλοιπες;

Σήμερα επιλέγουμε να δούμε την ανάλαφρη κωμωδία «Ο Ψευταράς» με τον Τζιμ Κάρεϊ. Η ζωή ενός εργασιομανούς δικηγόρου και αναξιόπιστου πατέρα γίνεται άνω κάτω όταν η ευχή γενεθλίων του πεντάχρονου παραμελημένου γιου του γίνεται πραγματικότητα. Τι ευχήθηκε ο μπόμπιρας; Να μην μπορεί ο μπαμπάς του να πει ψέματα για μια ολόκληρη ημέρα.

Επιφανειακή και χωρίς βάρος, όπως ταιριάζει άλλωστε και στη διάθεση της ημέρας, να μια οικογενειακή ταινία, η οποία προσεγγίζει με έναν απλοϊκό τρόπο τον ρόλο που παίζει το ψέμα στην επιβίωση των ενηλίκων και την ανειλικρίνεια ως υποχρεωτική σύμβαση και θεμελιώδη ανάγκη της καθημερινότητας,

Ο Τζιμ Κάρεϊ ήταν πάντα ο βασιλιάς αυτού του είδους της slapstick κωμωδίας και όχι τόσο των εκλεπτυσμένων και σοφιστικέ gags, αλλά ενός σωματικού παροξυσμού, ο οποίος μπορεί να εκβιάζει μεν το γέλιο του θεατή, τον κερδίζει δε σταθερά και λίγο λίγο τον κάνει να παραδοθεί στη διασκεδαστική φρενίτιδα της έκφρασης του ταλέντου του.

Με μια κουβέντα, μια ανάλαφρη πρόταση και μια ευχή για μια ακόμη πιο ανάλαφρη ημέρα, που τόσο έχουμε όλες και όλοι ανάγκη, στον αντίποδα όλου του παραλογισμού, των ψευδών ειδήσεων και της αναπόδραστης αίσθησης πως είμαστε θύματα μιας ομαδικής φάρσας, που μας περιβάλουν καθημερινά.

«Ο Ψευταράς» είναι διαθέσιμος στο iTunes και το GooglePlay.

«Ο Ψευταράς» (Liar Liar)

Η.Π.Α., 1997, Έγχρωμη
Κωμωδία / Φαντασίας, 86’
Σκηνοθεσία: Τομ Σάντιακ
Σενάριο: Πολ Γκουέι, Στίβεν Μέιζουρ
Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Κάρεϊ, Μάουρα Τίρνεϊ, Τζάστιν Κούπερ