Κινηματογραφος

«Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ» Βαν Γκογκ είναι ένα κομψοτέχνημα

Τα έργα του Βαν Γκογκ ζωντανεύουν στην οθόνη για μιάμιση ώρα χειροποίητης οπτικής απόλαυσης

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vincent-robert-gulaczyk-ti-na-do-simera.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: «Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ» - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Με αφορμή τα γενέθλια του ιδιοφυούς ιμπρεσιονιστή ζωγράφουτου 19ου αιώνα, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, βλέπουμε για άλλη μια φορά το «Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ», το θαρραλέο εγχείρημα της πρώτης εξολοκλήρου ζωγραφισμένης ταινίας στο χέρι, από μια ομάδα περισσότερων από εκατό καλλιτεχνών. Η έναστρη νύχτα, το υπνοδωμάτιο στην Αρλ, τα ηλιοτρόπια και δεκάδες άλλα πασίγνωστα έργα του επιδραστικού Ολλανδού ζωγράφου, φωτίζουν, ρέουν και πάλλονται ζωντανά στην οθόνη, για μιάμιση ώρα χειροποίητης οπτικής απόλαυσης, ένα καθηλωτικό κομψοτέχνημα.

Η ταινία αφηγείται τον τελευταίο χρόνο της σύντομης ζωής του βασανισμένου καλλιτέχνη με όχημα ένα γράμμα του, το οποίο αναζητά παραλήπτη. Μια αποστολή που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο Αρμάνδος Ρουλέν (Ντάγκλας Μπουθ), γιος ενός ταχυδρόμου και φίλου του Βαν Γκογκ, μετά τον θάνατο του, ανακαλύπτοντας τη μεγαλοσύνη του έργου και της προσωπικότητας ενός καταθλιπτικού ζωγράφου, πουαργότερα ο κόσμος, στον οποίο τόσο μάταια προσπαθούσε να ταιριάξει, θα τον ανακήρυττε, σε πατέρα της σύγχρονης τέχνης.

loving-vincent2.jpg

Η πρωταρχική έλξη προς αυτό το φιλόδοξο πείραμα είναι το ασυνήθιστο οπτικό του στυλ και ενώ σενάριο δεν είναι και τόσο συναρπαστικό, το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο, είναι οι πληροφορίες που σχετίζονται με την παραγωγή της ταινίας. Εκατόν είκοσι πέντε ζωγράφοι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία 65.000 καρέ ελαιογραφίας, με μια τεχνική παρόμοια τηςstopmotion, η οποία επιτρέπεισε εκατόν είκοσι από τα πιο γνωστά έργα του μελαγχολικού, ωστόσο υπερπαραγωγικού Βαν Γκογκ, να ζωντανέψουν κυριολεκτικά στην οθόνη. Αν έψαχνες μια αφορμή για να κρεμάσεις την οθόνη σου στον τοίχο, πίστεψέ με, ήρθε αυτή η στιγμή.

loving-vincent3.jpg

Το «Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Filmcenter Trianon.

Loving Vincent - Official Trailer

«Ο Αγαπημένος σου Βίνσεντ» (Loving Vincent)

Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο,2017, Έγχρωμη
Βιογραφία / Κινούμενο Σχέδιο/ Εγκλήματος, 94’
Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Γουέλτσμαν
Σενάριο: Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Γουέλτσμαν
Πρωταγωνιστούν: Ντάγκλας Μπουθ, Ρόμπερτ Γκούλαζικ, Έλινορ Τόμλινσον, Τζερόμ Φλιν, Σίρσα Ρόναν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ