Κινηματογραφος

Γιατί να δεις «Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω» με την Αντζελίνα Τζολί

Κινηματογράφος και διαταραχές ψυχικής υγείας

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την ταινία «Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω» με τη Γουινόνα Ράιντερ και την Αντζελίνα Τζολί

«Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω» με τη Γουινόνα Ράιντερ και την Αντζελίνα Τζολί - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Η νέα παγκόσμια απειλή της δημόσιας υγείας, η οποία σαρώνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο όλο τον πλανήτη, έχει γίνει αντικείμενο έρευνας ετερογενών επιστημονικών πεδίων, καθώς η νόσος Covid-19 εξελίσσεται σε αφορμή για την έξαρση κι άλλων «ασθενειών». Από τις πλέον σοβαρές είναι η κατάθλιψη, οι λοιπές διαταραχές ψυχικής υγείας και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Τα ποσοστά της χρήσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών αυξήθηκαν δραματικά με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η αυτοκτονία βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ στην Ιαπωνία, τα ποσοστά αυτοκτονιών έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ο πρωθυπουργός της χώρας να αναγκαστεί να διορίσει Υπουργό Μοναξιάς (!).

Στο βιβλίο της“Girl, Interrupted”, η Σουζάνα Κέισεν διηγείται την ιστορία ενός «διαλείμματος» νωρίς στη ζωή της, όταν το 1967 μπήκε σε ψυχιατρική κλινική, αφού συνόδευσε επιτυχώς ένα μπουκάλι ασπιρίνες με ένα μπουκάλι βότκα, όπου διαγνώστηκε με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ, αγγίζει κάπως επιφανειακά το τρομακτικό θέμα της διαταραγμένης ψυχικής υγείας που οδηγεί σε αυτοκτονία, ωστόσο επικρατεί το επιχείρημα πως η -φαινομενικά τουλάχιστον- υγιής προσωπικότητα της Σουζάνα (Γουινόνα Ράιντερ), η οποία δεν χρήζει θεραπευτικής αγωγής, μπορεί να παρασυρθεί και να νιώσει επικίνδυνα άνετα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ψυχιατρικής παρακολούθησης, περιοριστικού εγκλεισμού και ηθελημένης ιδρυματοποίησης. Πως μπορεί (χωρίς να μας εξηγεί το γιατί) κάποια στιγμή εκουσίως να αναζητήσει ένα «διάλλειμα» ακόμη και με έναν βίαιο και απότομο τρόπο, για να διακόψει για λίγο τον, υπερβολικών απαιτήσεων και παράλογων συμβάσεων, βίο που διάγει.

Κύριος λόγος για να (ξανά)δεις την ταινία παραμένει η ατίθαση Λίζα (Αντζελίνα Τζολί), η οποία λειτουργεί σαν μαγνήτης για τη Σουζάνα και όλα τα πλάσματα γύρω της και τα φέρνει κοντά της, μόνο για να πατήσει ανελέητα τα κουμπιά τους. Καλύπτοντας τις βαθιές πληγές της με το να είναι ειλικρινής με τον πιο βάναυσο τρόπο, μοιάζει να είναι τόσο ελεύθερη, ώστε να μην χωράει μέσα σε ένα κόσμο επιτηδευμένο και προσποιητό. Η σπάνιας ομορφιάς και ακατέργαστης γοητείας, εικοσιτετράχρονη τότε Αντζελίνα Τζολί, δίνει την καλύτερη ερμηνεία της ζωής της στην ταινία σταθμό της καριέρας της, σαρώνει ό,τι βραβείο υπάρχει για το 2000, κερδίζει επάξια και παντοτινά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και γίνεται το απόλυτο crush χιλιάδων αγοριών και κοριτσιών ανά τον πλανήτη.

Σκηνή από την ταινία «Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω» με τη Γουινόνα Ράιντερ και την Αντζελίνα Τζολί

«Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω» είναι διαθέσιμο στο iTunes και το Google Play Movies.

Girl, Interrupted (1999) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Το Κορίτσι που Άφησα Πίσω (Girl, Interrupted)

Η.Π.Α., Γερμανία, 1999, Έγχρωμη
Βιογραφία / Δράμα, 127’
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Σενάριο: Σουζάνα Κέισεν (βιβλίο), Τζέιμς Μάνγκολντ, Λίζα Λούμερ, Άννα Χάμιλτον Φέναλ
Πρωταγωνιστούν: Γουινόνα Ράιντερ, Αντζελίνα Τζολί, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Κλέα Ντουβάλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ